AAA

POLITIKA | 14.12.2019 16:35 > 14.12 16:35

U ponedeljak podnošenje peticije sa više od 30.000 potpisa za oslobadjanje uzbunjivača iz Krušika

Gradjanska inicijativa "Sloboda za Aleksandra" i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti najavili su da će u ponedeljak, 16. decembra republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac predati peticiju sa više od 30.000 potpisa gradjana sa zahtevom da uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović bude oslobodjen kućnog pritvora.

Navodeći da sud odlučuje o puštanju na slobodu ili zadržavanju u pritvoru, ta udruženja su ocenila da "posebna odgovornost u ovom slučaju (Aleksandra Obradovića) pripada tužilaštvu budući da je ono do sada demonstriralo dvostruke aršine u primeni zakona u aferi Krušik".
"Posebno naglašavamo da smo potpuno svesni činjenice da tužilaštvo i sud u normalnim društveno-pravnim okolnostima, ne treba da budu izloženi pritisku javnosti. Medjutim, jasno nam je da, danas u Srbiji, pritisak javnosti i gradjana predstavljaju poslednje sredstvo odbrane ustavnih prava gradjana i jedini način da se obezbedi regularan rad institucija i vladavina prava", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je "poražavajuća istina da je veliki broj gradjana svestan stanja u pravosudju u Srbiji", što kako se navodi, "i jeste razlog zbog kog su se masovno priključili podršci jednom pravdoljubivom gradjaninu koji je svojim postupcima razotkrio razornu državnu aferu".

"Srbija mora biti pravna država i njeno društvo mora počivati na egalitarnim principima. Aleksandar je bio spreman da za te ideale plati visoku ličnu cenu i zbog toga on mora biti slavljeni pojedinac, a ne zarobljenik države. Upozoravamo sve institucije da nećemo dati jednog od nas", stoji u saopštenju.

Dodaje se da će peticiju s potpisima gradjana aktivisti predati u ponedeljak simbolično u "minut do 12" ispred prostorija Republičkog javnog tužilaštva u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Odbor Gradjanske inicijative "Sloboda za Aleksandra" čine Aleksandra Puškić, Milka Erić, Srdjan Milivojević, Biljana Stojković, Dobrica Veselinović, Petar Beljić, Valentina Reković, Srdjan Marković, Martin Bežinarević, Momo Kovačević i Savo Manojlović.

Aleksandar Obradović je uhapšen 18. septembra na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije "Krušik" u Valjevu, osumnjičen za krivično delo odavanja poslovne tajne. On je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je privatna kompanija GIM koju je zastupao Branko Stefanović otac ministra unutrašnjih poslova Srbije, po povlašćenim cenama kupovala oružje iz Krušika.

Krajem oktobra Obradoviću je odredjen kućni pritvor.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.