AAA

POLITIKA | 15.12.2019 15:20 > 15.12 15:20

PSG protiv nove takse: Gde je novac koji smo do sada odvajali za ekologiju

Pokret slobodnih gradjana (PSG) usprotivio se danas uvodjenju eko-taksi i zapitao gde je novac koji je do sada izdvajan.

"Pokret slobodnih gradjana (PSG) se oštro protivi uvodjenju eko-taksi i dodatnom otimanju novca od gradjana, i zahteva da država objasni na šta je otišao novac koji smo do sada odvajali za ekologiju", izjavila ke članica Predsedništva Pokreta Lidija Martinović.

Kako je PSG saopštio povodom odluke Vlade o uvodjenju ekološke takse od 1200 dinara godišnje, "gradjani, privrednici, mali preduzetnici, već odvajaju zeleni dinar, plaćaju ekološke takse na različitim nivoima , kroz registraciju kola, infostan, dozvole za izgradnju objekata".

"Kako uprkos tolikom ulaganju u životnu sredinu možemo da vidimo vazduh u Beogradu i širom Srbije? Šta se desilo sa sredstvima dobijenim iz IPA fondova, jer je očigledno da se ništa nije sprovelo od tih projekata, niti se nazire da postoji namera", navedeno je u saopštenju PSG.

Podseća se i da je u skladu sa poglavljem 27, koje se odnosi na ekologiju i zaštitu životne sredine u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, jedna od obaveza Srbije učešće države do 30 odsto u finansiranju mera za zaštitu životne sredine.

"Svima je jasno da država nije napravila nikakav pomak na ovom polju jer nam je okolina u sve lošijem stanju. U saopštenju evropske delegacije povodom izgradnje skandalozne spalionice u Beogradu, jasno je istaknuto da nećemo dobiti podršku za nešto što u potpunosti predstavlja kršenje strogih standarda EU po pitanju zaštite životne sredine i zahteva po poglavlju 27", rekla je Martinović, saopštio je PSG.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.