AAA

POLITIKA | 05.01.2020 23:15 > 05.01 23:15

Dačić: Do sredine februara sa Vučićem o opcijama za izlazak na izbore

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će do sredine februara sa predsednikom Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem razmotriti sve opcije u vezi sa izlaskom na izbore, ali da zajednička lista dve stranke zavisi od više faktora.

Dačić je za praznično izdanje Blica konstataciju da su reakcije članova SNS-a na zajedničku listu bile negativne, rekao da se on obratio Vučiću, a da su komentarisali oni kojima se nije obratio.

"Ja sam se obratio njemu jer sam samo sa njim razgovarao i ne znam zašto bi bilo ko drugi kritikovao ideju", rekao je Dačić.

Govoreći o bojkotu izbora, rekao je da to odgovara jednoj političkoj grupaciji koja će pokušati da prikaže da su za njih svi oni koji nisu izašli na izbore, a to je, kako je rekao, "sulud potez koji nanosi štetu Srbiji".

Dačić je ocenio i da ne vidi kako bi neučešće Saveza za Srbiju na izborima uticalo na njihov legitimitet.

"Politička kriza postoji kada je veliki procenat onih koji su za stranke koje osporavaju izbore. Kakva je to kriza kada oni imaju 10 ili 15 odsto", rekao je Dačić.

Na pitanje da li je plaćao pojedinim zemljama povlačenje priznanja Kosova, Dačić je kazao da je "priglupo" shvanje da to može tako da se odvija.

"Sa nekim od zemalja smo prvi put uspostavili kontakte. Treba svakom ispričati politiku priču koja im je prihvatljiva kako bi doneli odluku o povlačenju. Mi njima ponudimo strateško partnerstvo, potpišemo sporazum o ukidanju viza, stipendiranju njihovih studenata", rekao je Dačić.

Priče o plaćanju povlačenja priznanja, postoje jer je, kako je rekao, Priština to radila.

On je naveo da lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija ne poznaje, ali da će sa njim biti bar jednako teško kao sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

"Zato što kod Albanaca nema neke velike razlike kao kod nas. Svi se zalažu za jedno nezavisno Kosovo i ujedinjenje sa Albanijom", rekao je Dačić.

Na pitanje u kakvim je odnosima sa trgovcem oružja Slobodanom Tešićem, Dačić je rekao "ni u kakvim".

"Naše ministarstvo je jedno od onih koja daju saglasnost za poslove s trgovinom oružjem u smislu da proveravamo da li je krajnja destinacija na crnoj listi ili nije. Tu su MUP, Ministarstvo odbrane, MSP i verovatno BIA. Svako ima svoj deo posla i sa tog aspekta mogu da garantujem da ništa nije bilo sporno u bilo kojem poslu što se tiče krajnje destinacije", rekao je Dačić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.