AAA

POLITIKA | 16.01.2020 14:25 > 16.01 15:29

Jovanović (Narodna stranka): Pokrenuti zajedničku platformu za rešavanje prekomernog zagadjenja (VIDEO)

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović apelovao je danas na sve relevantne političke i društvene aktere da se pokrene zajednička platforma za rešavanje prekomernog zagadjenja vazduha i predložio niz mera.

Na diskusiji o zagadjenju vazduha koju je organizovala odbornička grupa Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda, Jovanović je ocenio da aktuelna vlast nije dostojna da bude na toj poziciji zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da viši standard gradjana odgovoran za loš kvalitet vazduha.

"Najveći zagadjivači u zemlji su postrojenja koja kontroliše država. Sramota je da najveći zagadjivači poput termoelektrana TENT 'A', 'B' i 'Kolubara' nemaju filtere za odsumporavanje, pa se u vazduh ispušta sumpor-dioksid koji je posebno opasan", kazao je on.

Naveo je da novac za kupovinu filtera može da se obezbedi od onog za najavljeni nacionalni stadion i dobiti JKP "Beogradske elektrane" i dodao da je potrebno organizovati vanredne inspekcijske preglede svih industrijskih postrojenja, kao i gradjanima obezbediti besplatan priključak na daljinsko grejanje i sniženje cene grejanja.

Takodje, predložio je davanje podsticaja gradjanima za obezbedjenje veće energetske efikasnosti, za prelazak na čistija goriva i istakao važnost gašenja "podzemnih požara" na deponiji u Vinči.

Govoreći o saobraćaju, Jovanović je predložio unapredjenje njegovog kvaliteta poboljšanjem protočnosti, vraćanjem trolejbuskih linija GSP-a i kupovinu autobusa sa kvalitetnijim motorima.

Pulmolog Tatjana Radosavljević izjavila je da se kvalitet vazduha u Srbiji meri poslednje dve do tri godine i da su rezultati sve vreme katastrofalni.

"Nećete izaći napolje i od aerozagadjenja odmah umreti, ali ćemo vremenom imati povećan broj oboljena od plućnih, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti. Sve posledice ćemo znati za deset godina", kazala je ona.

Dodala je da je nemoguće naći momentalno rešenje i da treba izbegavati boravak napolju u najzagadjenijem dobu dana.

Profesor Fakulteta za fiziku Vladimir Djurdjević ponovio je da su termoeletrane najveći zagadjivači u Srbiji, da ispuštaju sumpor-dioksid koji se usled partikulacije pretvara u PM 2.5 i PM 10 čestice.

Te mikročestice, naročito čestice PM 2.5 dovoljno su male da završavaju u pućima i na kraju u krvotoku.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.