AAA

POLITIKA | 19.01.2020 20:10 > 19.01 20:10

Dodik podržao Čovićev zahtev za promenu Izbornog zakona BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podržava je zahtev lidera HDZ BiH Dragana Čovića za promenu Izbornog zakona BiH, kako se nijedan konstitutivni narod ne bi mogao preglasavati, kao što je to "bio slučaj sa Hrvatima".
Dodik je naveo da su potrebne promene Izbornog zakona BiH kojim bi se, kako je naveo, dala prilika Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da biraju svoje predstavnike.

Prema njegovim rečima, to je jedini način da BiH obezbedi mir i stabilnost, dodavši da se svako nametanje rešenja drugima pokazalo kao neprihvatljivo.
Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da je Dejtonskom sporazumu uspostavljen važan princip da BiH može da egzistira samo uz dogovor tri naroda i dva entiteta, ali da su ga predstavnici medjunarodne zajednice skrnavili, te da je bilo "puno petljavina".

"Ako neko želi da gradi BiH, kao što to želi (lider SDA) Bakir Izetbegović i politika medjunarodne zajednice na način da kažu Hrvatima da su marginalni, onda je to poruka i nama", ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

On smatra da je BiH "zarobljenik loše postavke visokih predstavnika i medjunarodne zajednice u prošlom vremenima, koji su skrnavili Dejton i nisu razvijali potencijal da se tri naroda i dva entiteta dogovaraju".

Dodik je istakao da tako nešto ne može dati rezultata, dodavši da nije optimista kada je reč o BiH.

"Tu sve ide teško, nikako, puno je petljavina. Ako se danas dogovorite nešto sa Izetbegovićem, ne znači da će večeras biti tako i uvek se traži neki dogovor na dogovor", naveo je on.

Dodik je ponovio da je neprihvatljiv Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, jer je njime, kako je ocenio, učinjena diskriminacija prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj imovini, te da treba podržati zahteve za njegovo ukidanje.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.