AAA

POLITIKA | 20.01.2020 13:25 > 20.01 13:25

SzS: Uticaj režima na sudstvo prešao sve granice, preti da uruši ustavni poredak i podelu vlasti

Savez za Srbiju (SzS) ocenio je da je uticaj vlasti na sudstvo "prešao sve granice" i da preti da "do temelja uruši ustavni poredak i podelu vlasti u Srbiji".

Savez je u saopštenju osudio "najnovije ponižavanje sudske vlasti" i pokušaj da se ta grana vlasti "u celosti stavi u službu Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke".

"To pokazuju tri najnovija slučaja, najpre zahtev državnog sekretara u Ministarstvu pravde Radomira Ilića za promenu Ustava, kako bi Aleksandar Vučić imenovao sudije, zatim novo odredjivanje ko je 'glavni trgovac narkoticima' u Srbiji od strane Aleksandra Vučića, uz činjenicu da priznaje da ima uvid u neke krivične predmete, i uticaj na istragu u slučaju Jovanjica, u kome za vreme trajanja istrage, uz volju, ili mimo volje, visoki policijski službenik oslobadja odgovornosti Aleksandra i Andreja Vučića", stoji u saopštenju.

Navodeći da je zabranjen svaki uticaj izvršne i zakonodavne vlasti na rad javnog tužilaštva i sudova na postupanje u predmetima, iz SzS su ocenili da je to "naročito opasno ukoliko se koristi javni položaj predsednika Republike, preko sredstava javnog informisanja ili na bilo koji drugi način kojim može da se ugrozi samostalnost u radu javnog tužilaštva i sudova".

"Podsećamo i da su javni tužioci, kao i sudije, dužni da odbiju svaku radnju koja predstavlja uticaj na samostalnost u njihovom radu", dodaje se u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić ranije je izjavio da Srbija mora da promeni Ustav i "pravila igre", te da pravosudje mora da dobije eksternu kontrolu.

"Mi imamo primer Francuske gde sudstvo nije grana vlasti, već autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik", rekao je Ilić za TV Prva i dodao da je to primer "dobre prakse".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.