AAA

POLITIKA | 21.01.2020 16:15 > 21.01 16:15

Joksimović: Saradnja sa agencijama i programima UN važna i za napredovanje ka EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob razgovarale su danas sa predstavnicima Tima UN o modelima buduće saradnje i novom programskom okviru saradnje koji za period 2021-2025. treba da bude formulisan i potpisan do sredine godine. 

Tim UN u Srbiji čini 19 razvojnih agencija, programa i fondova koje deluju u Srbiji.
Kako je saopšteno uz vlade Srbije, na današnjem prvom sastanku definisani su prioriteti saradnje i razmenjena mišljenja o nacionalnim prioritetima, efikasnoj saradnji i koordinaciji izmedju Tima UN u Srbiji i vlade Srbije.

Joksimović je rekla da je saradnja sa UN od velikog značaja za bržu i uspešniju realizaciju reformi u Srbiji, uzimajući u obzir bogato globalno iskustvo UN na polju lokalnog razvoja, rodne ravnopravnosti, zaštite životne sredine, smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i drugih projekata koji utiču na socioekonomski razvoj jedne zemlje.

Navela je da se saradnja sa UN može proširiti i na pomoć u pripremi državne administracije za  buduće upravljanje strukturnim i kohezionim fondovima EU, po pristupanju u punopravno članstvo EU.

Joksimović je istakla da je prilikom izrade dokumenta "Prioriteti za medjunarodnu pomoć za period do 2025", koji će Vlada Srbije usvojiti u prvom kvartalu 2020. godine, Ministarstvo za evropske integracije uzelo u obzir Agendu 2030 i Ciljeve održivog razvoja i definisalo mere za njihovo dostizanje.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob je rekla da će Tim UN će raditi na unapredjenju razvojnih procesa koji u Srbiji utiču pozitivno na napredak evropskih integracija i sprovodjenje Agende 2030.

Projekti buduće saradnje podrazumevaju aktivnosti usmerene na realizaciju razvojnih projekata značajnih za promovisanje i unapredjenje održivog i socioekonomskog razvoja Srbije što je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja Srbije EU, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je posebno razmatran budući okvir takozvanog Zelenog dogovora EU i Zelenog dogovora za Zapadni Balkan, kao i mogućnost saradnje na izradi lokalnih strategija i Akcionih planova za zahtevne oblasti koje će u narednom periodu biti u fokusu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.