AAA

POLITIKA | 22.01.2020 12:05 > 22.01 12:05

Jovanović: Vlada Srbije promašila mere za smanjenje zagadjenja

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da su zaključci Radne grupe Vlade Srbije za zaštitu vazduha "uvreda za gradjane Srbije" i još jedan dokaz da vlast namerava da ovaj problem i dalje gura pod tepih, umesto da ga rešava.

"Osnovni nalaz radne grupe da je zagadjenje 'nešto iznad proseka godine' samo potvrdjuje da je vazduh i dalje neprihvatljivo zagadjen, jer je vazduh u Srbiji poslednjih deset godina prema zvaničnim podacima u trećoj, najlošijoj kategoriji", rekao je Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke.
Jovanović je istakao da Radna grupa, umesto da se fokusira na najveće zagadjivače, poput termoelektrana, kao rešenje predlaže subvencije za električne automobile, što je "dobra, ali marginalna mera".

"U Norveškoj, koja je svetski lider po tom pitanju, samo je 10 odsto automobila na električni pogon. Ovo pokazuje da Vlada Srbije i dalje namerava da odgovornost i trošak za zagadjenje svali na gradjane, umesto da se bavi najvećim zagadjivačima i energetskim sektorom koji je u državnom vlasništvu", naveo je Jovanović.

Jovanović je dodao da vladini navodi o pošumljavanju i pretvaranju Beograda u "smart siti" deluju "cinično i komično", jer vlast sistematski uništava zelene površine i proizvodi gužve i zastoje u prestonici, što je sve doprinelo većem zagadjenju.

"I dalje ne pominju ništa o ugradjivanju filtera, merama energetske efikasnosti, kao ni o sredstvima koja bi bila usmerila na podsticanje korišćenja biomase", naveo je Jovanović.

On je ocenio da vlast nije "ni spremna ni kadra" da se izbori sa problemom zagadjenja i da je jedino rešenje da opozicija i gradjani "zajednički i u kontinuitetu vrše pritisak kako bi se ipak nešto promenilo".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.