AAA

POLITIKA | 25.01.2020 11:50 > 25.01 11:50

Dačić: Stav Grenela nije nov, sličan zauzele i zemlje Kvinte

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nije novost stav koji je izneo specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel i dodao da su sličan stav zauzele i zemlje "Kvinte".

Grenel je tokom posete Beogradu u petak kazao da je sagovornicima na Kosovu "stavio do znanja" da moraju da ukinu taksu na robu iz Srbije, ali da "zahtev donosi" i u Beograd: da Srbija obustavi kampanju medju stranim državama za povlačenje priznanja Kosova.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka s Grenelom da ne prihvata "postavljanje jednakosti" izmedju takse Kosova na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih država da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

Dačić se tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije saglasio sa stavom Vučića i naveo da takse moraju da se ukinu, dodajući da Srbija nije uvodila takse kada je Priština vodila kampanje za priznavanje nezavisnosti.

"Ako svi hoće, mi smo spremni da postignemo moratorijum, ali onda mora da stane i lobiranje velikih zemalja za Кosovo, kao i lobiranje za prijem Kosova u medjunarodne organizacije. Promenila se slika i odnos snaga i to njih boli. Od 193 zemalja članice UN 93 priznaje nezavisnost Кosova, 95 ne priznaje i pet zemalja je u nekom fluidnom stanju", istakao je Dačić.

Poseta Grenela, prema mišljenju Dačića, ima pozitivan predznak jer naglasak stavlja na ekonomske teme i to su korisne inicijative a, kako je naveo, pokazuje i promenjenu poziciju američke administracije u smislu da se zalaže za kompromisno rešenje.

Komentarišući navode Grenela da rok za postizanje sporazuma nije odredjen, ali da nema mnogo vremena, Dačić je ocenio da ta poruka pre svega upućena Prištini.

"Suštinski dijalog se trenutno ne vodi zbog taksi a sve manje se spominje i Briselski sporazum koji nije realizovan od strane Prištine pre svega kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština", istakao je Dačić.

Komentarišući predstojeće izbore u Srbiji, Dačić koji je predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) je rekao da je o eventualnom zajedničkom nastupu SPS sa Srpskom naprednom strankom već razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, ali konačna odluka još nije doneta.

"To je ideja sa pozitivnom konotacijom ali o tome ćemo još razgovarati. Konačna odluka kako ćemo nastupiti na predstojećim izborima donećemo sredinom februara. Želim da naglasim da smo mi ponosni na ono što smo postigli u poslednjih sedam, osam godina", kazao je Dačić.

Govoreći o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, naveo je da sukoba na relaciji Beograd-Podgorica nema, ali da se Srbija brine za položaj Srba u Crnoj Gori. "Srbija da je i posmislila da donese nešto nalik takvom zakonu do sada bi dobila teške kritike od međunarodne zajednice. Medjutim, izgleda da je mnogima nevažno što u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba. Mi se ne slažemo sa ovim zakonom ali i sa položajem Srba u Crnoj Gori. Crna Gora nema neprijatelja u Beogradu, mi poštujemo nezavisnost Crne Gore ali oni moraju da poštuju Srbe koji su rodjeni i žive tamo", rekao je Dačić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.