AAA

POLITIKA | 29.01.2020 17:55 > 29.01 17:55

Bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović tvrdi da je Kragujevac u 'nevidjenim' dugovima

Bivši gradonačelnik Kragujevca i lider Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović izjavio je danas da je Kragujevac "nevidjenim" dugovima od više od 35 miliona evra.

"Grad je zadužen preko 35 miliona evra i sada imate jednu neverovatnu priču da mesečno gotovo 100 miliona dinara odlazi na kredit. To je preko 20 posto budžeta na kredit i to u narednih sedam godina", rekao je Stevanović na konferenciji za novinare.

Stevanović je napomenuo da je u trenutku kada je Srpska napredna stranka, kako je kazao, "otela" vlast u Kragujevcu 2014. godine dugoročni dug grada bio osam miliona evra, što je trebalo da se vrati u narednih pet godina.

Kazao je da je "veoma zabrinjavajuće" što za godinu dana pristiže i vraćanje prve rate kredita Javno komunalnog preduzeća "Šumadija".

Rekao je da u Kragujevcu gotovo da ništa nije uradjeno iako je država gradu dala "neverovatnu" pomoć u visini od gotovo 40 miliona evra.

Prema njegovim rečima, samo u prošloj godini državna pomoć gradu je bila blizu 800 miliona i to u dve tranše, u februaru 2019. i pred novu godinu.

Stevanović je najavio početak "prvog kruga" kampanje za lokalne izbore "Svi na ovu", u kojoj učestvuje koalicija Zajedno za Šumadiju, Srpski pokret obnove (SPO) i Bolja Srbija.

Predsednik Gradskog odbora SPO Milan Urošević najavio je da će tokom kampanje biti predstavljen program "100 plus 100", odnosno program koji sadrži 100 projekata u vrednosti od više od 100 miliona evra.

Prvu grupu čine projekti koje će finansirati država, kao što su Severna obilaznica, auto-put do Mrčajevaca, izmeštanje pruge i stadion.

Drugu grupu projekata će finansirati grad, koju čine, ulica Kneza Miloša-kružni tok Mala Vaga, novi bazen i hala.

U trećoj grupi su projekti za mesne zajednice.

Najavljeno je i da će porez na imovinu u Kragujevcu biti smanjen tri puta.

Jedna od mera u prvih mesec dana nove vlasti biće i raspisivanje konkursa za sufinansiranje medija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.