AAA

POLITIKA | 12.02.2020 14:40 > 12.02 14:40

Ambasador Pluh: Holandija je stroga i posvećena evropskom putu regiona

Stav Holandije je da zemlje Zapadnog Balkana imaju mesto Evropskoj uniji, ali da treba najpre ispuniti kriterijume koje postavlja Evropska unija, izjavio je ambasador Holandije u Srbiji Žil Bešor Pluh, dodavši da zemlje kandidate treba ocenjivati prema individualnim zaslugama.


"Najkraće rečeno, naš stav staje u tri reči – mi smo strogi, pravični i posvećeni procesu pristupanja Zapadnog Balkana EU. Vlada smatra da svakako postoji mesto za ove evropske zemlje koje su locirane vrlo strateški, te i Holandija i EU mogu imati samo koristi od članstva Zapadnog Balkana u EU", izjavio je ambasador gostujući u novoj epizodi podkasta European Talks Centra za evropske politike.

Pluh se osvrnuo na predloge koji su se mogli čuti od pojedinih zvaničnika EU ili zemalja članica o "spajanju" pristupnih procesa više zemalja, kao u slučaju otvaranja pregovora o članstvu Albanije i Severne Makedonije.

"Mi ocenjujemo sve zemlje po njihovim individualnim zaslugama, što znači da ne postoji 'spajanje' pristupnih procesa zemalja kandidata u bilo kojem smislu, bilo političkog ili drugog. Ako neka država uspe da sprovede reforme potrebne za otvaranje pregovora, trebalo bi da otvorimo pregovore sa tom odredjenom zemljom", smatra Pluh.

Ambasador je dodao da medju gradjanima Holandije postoji opšta zabrinutosti zbog proširenja, iz straha da će ulazak novih zemalja uticati na opšte blagostanje stanovništva.

"To se ne odnosi samo na ekonomske ili finansijske efekte, nego i na socijalni efekat, vladavinu prava, na primer. Kada delite svoju dnevnu sobu sa drugim gostima, očekujete da se oni prema nameštaju postupaju isto kao i vi", kazao je ambasador.

Ističući da u Holandiji postoji prilično kritična javnost i parlamentarna rasprava o svakom koraku procesa proširenja, Pluh navodi da javnost ima "pomnu kontrolu" nad procesom proširenja i glas u svakom koraku koji se preduzima.

"Naša odgovornost je da objasnimo široj javnosti zašto bi trebalo podržati proširenje EU na Zapadni Balkan", rekao je ambasador.

Govoreći o Konferenciji o budućnosti Evrope čiji je početak najavljen za 9. maj, Pluh je izrazio uverene da Srbija i Crna Gora treba da imaju svoj glas na ovoj konferenciji, budući da će ona pokriti i pitanje proširenja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.