AAA

POLITIKA | 17.02.2020 13:00 > 17.02 21:35

Vulin ispratio Šojgua na kraju njegove posete Srbiji


Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ispratio je danas svog ruskog kolegu generala Sergeja Šojgua na Aerodromu "Nikola Tesla", na kraju njegove posete Srbiji, a dvojica zvaničnika izrazili su obostrano zadovoljstvo rezultatima posete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Dvojica zvaničnika izrazili su zadovoljstvo rezultatima posete tokom koje je bilo reči o daljem unapredjenju državne i vojne saradnje Srbije i Rusije i konkretnim aktivnostima koje će unaprediti sve bogatiju saradnju dve armije, navodi se u saopštenju.

Vulin je još jednom zahvalio Šojguu što je odabrao da Srbija bude prva zemlja u koju dolazi nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Rusije, i zahvalio na pozivu Vojsci Srbije da učestvuje na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja u Moskvi, gde će srpski i ruski vojnici marširati zajedno na Crvenom trgu u slavu pobede.

Vulin je zahvalio ministru Šojguu na ličnom pozivu da prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju u junu ove godine.
Sastali se Vučić i Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, objavljeno je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

"Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu, uz fotografije dva zvaničnika.

Vučić je objavio i da je od Šojgua dobio na poklon njegove crteže i grafike.

"Hvala Sergeju na posebnom poklonu, brošuri njegovih crteža, grafika i radova u drvetu", naveo je Vučić.

On je potom objavio i da je "dragom prijatelju" Šojguu poklonio lovačku pušku Crvena zastava.

Šojguu je ranije danas priredjen svečani doček ispred Palate Srbije, gde je potom razgovarao sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom i članovima delegacija dve vojske.

Šojgu je sa Vulinom zatim obišao izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije "Odbrana 78", posvećenu NATO bombardovanju SR Jugoslavije, a u Domu garde u Topčideru uručena mu je diploma počasnog doktora nauka Univerziteta odbrane u Beogradu.

Dva ministra su zatim položila kapsulu na mesto budućeg spomenika "Večna vatra" na Groblju oslobodilaca Beograda, i vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.
Vulin i Šojgu za unapredjenje saradnje Srbije i Rusije
Ministri odbrane Srbije i Rusije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu razgovarali su danas u Beogradu o saradnji u oblasti odbrane i naveli da su opredeljeni za njeno dodatno unapredjenje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Na sastanku kojem je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, Šojgu i Vulin su izrazili i opredeljenje da budu ostvareni svi ciljevi saradnje, "na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države", navodi se u saopštenju.

U saopštenju je ocenjeno da o unapredjenju saradnje dve zemlje "najbolje govori podatak" da su u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru vojne saradnje Srbije i Rusije, a da je od 2000. do 2012. godine njihov broj bio "zanemarljiv".

Šojgu je čestitao Vulinu Dan državnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje Srbije i Rusije u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Šojgu je kao najbolji pokazatelj "izuzetno razvijenih odnosa" naveo zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, i da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.

Vulin je rekao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na "najvišem istorijskom nivou", navodi se u saopštenju.

Dodao je, kako se navodi, da je Vučić "jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji".

Vulin je rekao i da će Srbija u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapredjuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), i bilateralne partnerske odnose s njenim državama članicama.

Zahvalio je Šojguu što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu otkako je ponovo izabran za ministra odbrane. Zahvalio mu je, kako se navodi, i na "ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći", posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Rusije i izrazio verovanje da će takvi projekti biti nastavljeni.

Kazao je i da Srbija "visoko ceni" to što Rusija nije priznala Kosovo i zahvalio joj "na principijelnoj i doslednoj podršci" u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i njenih nacionalnih interesa, piše u saopštenju.

Vulin je rekao i da Srbija "nikada neće zaboraviti" 2015. godinu kada je Putin na molbu Vučića odlučio da Rusija uloži veto na sednici Saveta bezbednosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je, kako se navodi, "sprečila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod".

"Srbija želi snažnu i jaku vojsku jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja", rekao je Vulin.

On je izrazio zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenja Dejtonskog sporazuma. Naveo je da je nedopustivo formiranje vojske Kosova, njeno naoružavanje i jačanje, i da "posebno brine" izostanak reakcije Evropske unije, NATO-a i svih koji garantuju sprovodjenje Rezolucije 1244 SB UN, dodaje se u saopštenju.

Vulin je uputio čestitke Šojguu povodom predstojećeg Dana branilaca otadžbine koji se u Rusiji obeležava 23. februara.

Svečani doček Šojguu priredjen je ispred Palate Srbije, uz intoniranje himne Srbije i Rusije i smotru počasne garde.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su avion u kojem je bio Šojgu po ulasku u vazudušni prostor Srbije dočekala tri lovca MiG 29 Vojske Srbije, koji su ga pratili do sletanja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.