AAA

POLITIKA | 21.02.2020 18:20 > 21.02 18:20

Olega Papuga: Asimilacija nacionalnih manjina u Srbiji je velika

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga izjavila je danas da je stepen asimilacije nacionalnih manjina u Srbiji veliki i ponovila predlog te stranke da se u škole uvede jezik društvene sredine.

"Maternji jezici se sve manje koriste u porodicama, a asimilacija manjina u Srbiji je velika i to se oseća. Bilingvalnost u velikoj krizi jer se sve manje čuva", navela je Papuga u saopštenju za javnost.

Podsetila je da je LSV više puta predlagala da se uvede u škole jezik društvene sredine, što je i bilo primenjeno kad je Vojvodina imala punu autonomiju do 1989. godine.

"U svim multijezičkim sredinama se u školama učio komšijski jezik, tako da kažem, i to je bilo dobro za očuvanje multijezičnosti", kazala je ona.

Prema njenim rečima, zakonom je regulisano učenje maternjeg jezika u svim školama u Srbiji, ali je problem u tome što te zakonske odredbe ne mogu uvek da se sprovode kako treba.

Olena Papuga je kritikovala opštinu Vrbas koja uporno odbija da ispuni zakonsku obavezu i uvede u upotrebu crnogorski jezik kao službeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.