AAA

POLITIKA | 25.02.2020 10:30 > 25.02 10:30

Prvanović u pismu Bujoševiću: Odgovorni ste gradjanima a ne Vučiću, povucite se

Naučni saradnik Instituta za fiziku i prvi na listi potpisnika apela akademske zajednice za promenu uredjivačke politike Radio televizije Srbije (RTS) Slobodan Prvanović poručio je generalnom direktoru te medijske kuće da ga "gradjani podsećaju da je odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti", kao i da je "razlog postojanja medija – javni interes, a ne lični interes, Vaš i Aleksandra Vučića".

"Gradjani Vas podsećaju da zloupotrebljavate Vaš položaj. Gradjani Vas podsećaju da je zloupotreba položaja definisana zakonima Republike Srbije. Gospodine Bujoševiću, gradjani zahtevaju da se povučete sa mesta koje ste uzurpirali i osramotili", naglasio je Prvanović.
On je naveo i da gradjani Bujoševića podsećaju da je u obavezi da poštuje pravo gradjana da saznaju istinu i da "laž nije drugačije mišljenje".

"Klevete koje objavljujete ne spadaju u slobodu mišljenja. Gradjani Vam poručuju: ne možemo se dogovarati oko istine. Podsećamo Vas da nemate pravo da koristite Javni servis u propagandne svrhe. Podsećamo Vas da nemate pravo da obmanjujete javnost. Podsećamo Vas da nemate pravo da menjate činjenice", rekao je Prvanović.

Kako je još naveo, gradjani Srbije Bujoševića "podsećaju da je objavljivanje kleveta nespojivo sa novinarskom profesijom" i pozivaju da prestane da "namerne laži Aleksandra Vučića tretira kao informacije".

Prvanović je poručio Bujoševiću da novinar treba da se suprotstavi svakom pritisku na slobodno bavljenje novinarskom profesijom, da  novinar  treba da se suprotstavi svakom vidu cenzure.

Dužni ste, kako je naveo Prvanović, da zaštiti novinare od svakog oblika cenzure i pritiska, bez obzira na to da li oni dolaze od države ili interesnih grupa, "podsetivši" ga se autocenzura smatra kršenjem profesionalnih i etičkih normi.

"Gradjani Srbije koji plaćaju pretplatu imaju pravo na časnog i odgovornog direktora, a Vi ste izabrali da budete Barbara. Gospodine Bujoševiću, ostaćete upisani velikim slovima u mračni deo istorije sunovrata slobode medija i zloupotrebe profesije. Gradjani Vas podsećaju da je sve što činite nespojivo sa novinarskom profesijom. Nije srpski ćutati, gospodine Bujoševiću. Otvorite prozor i pogledajte gradjane Srbije koji ne kleče kao što to Vi činite", istakao je Prvanović u otvorenom pismu Bujoševiću.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.