AAA

POLITIKA | 26.02.2020 21:40 > 26.02 21:40

Jeremić: Neodgovorno obraćanje Vučića gradjanima o koronavirusu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je neodgovorno današnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom širenja korona virusa, jer je virus zbog kojeg se ceo svet zabrinuo uporedjen na nonšalantan način sa nekom vrstom kijavice.

"Postoje razlozi da se upitamo da li je Srbija spremna za situaciju koja može postati stvarnost koliko sutra ili za nekoliko dana. Vučić je rekao da će se sigurnošću snabdevanja baviti (ministar trgovine, turizma i telekomnikacija) Rasim Ljajić i Marko Čadež iz Privredne komore. Jedino gore što je mogao da kaže jeste da će (ministar odbrane) Aleksandar Vulin preuzeti nekakvu kontrolu, to bi već bio povod za paniku", rekao je Jeremić televiziji Nova S.
Jeremić je kazao da je "stvar jako ozbiljna" i dodao da "vlada Japana, koja je nešto bolje organizovana i od vlade Ane Brnabić, ozbiljno razmatra mogućnost odlaganja Olimpijskih igara", da se u Italiji otkazuju fudbalske utakmice i veliki festivali, da je Rusija zatvorila granicu prema Kini, i da reaguju i svetske berze.

Naveo je da korona virus "nije pukao po svetu juče, prekjuče ili prošle nedelje", nego da se "stvari kuvaju već nekoliko meseci".

"Virus je stigao na Balkan, u Hrvatsku i Makedoniju, a u Srbiju navodno nije. Verovatno je stao na granici, jer zna da ga tamo čeka smrt, i to 'doktor smrt'. Naš ministar zdravlja Zlatibor Lončar, poznat je kao stručnjak za eliminaciju, ali ne virusa, nego ljudi", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je pre desetak dana kineska vlada "po prvi put od incidenata na Tjenanmenu 1989. godine odložila godišnje zasedanje Svekineskog kongresa", čije je održavanje, uvek u istom terminu, oduvek bio pokazatelj stabilnosti kineskih vlasti.

"To je već bio razlog da se udje u sve pripreme i počne da se komunicira sa javnošću u Srbiji ako ne ranije, onda bar pre deset dana", kazao je Jeremić.

Upitan da li bi zbog širenja korona virusa mogli da budu odloženi izbori najavljeni za 26. april, Jeremić je odgovorio da se ne bi upuštao u takve spekulacije, ali da ga ne bi čudilo da virus bude iskorišćen kao povod za pomeranje izbora, jer je očigledno da nije uspeo trik vlasti da "uvuče pravu opoziciju" u izbore spuštanjem cenzusa sa pet na tri odsto.

Jeremić je naveo da Savez za Srbiju (SzS) nije razbijen odlukom gradonačelnika Šapca i Paraćina, Nebojše Zelenovića i Saše Paunovića, da učestvuju na lokalnim izborima, i dodao da je reč "o izolovanom incidentu koji nije od presudnog značaja".

"Siguran sam da će tako ostati i pošto izbori budu raspisani i da vlast neće uspeti da nas posvadja ili da ukloni bilo koga iz SzS", rekao je lider Narodne stranke.

Dodao je da se, "iako Zelenović više ne može za sebe da tvrdi da je opozicija", SzS "čak ni sa njim nije posvadjao".

Na pitanje o Vučićevoj izjavi da će dobiti ponudu o Kosovu koju neće moći da prihvati, a neće smeti ni da je odbije, Jeremić je rekao da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke "laže kao i uvek".

"Vučić je pre mnogo godina obećao da će problem Kosova rešiti na način koji Prištini omogućava članstvo u UN, da li sa precrtavanjem granica ili bez, manje je bitno", naveo je Jeremić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.