AAA

POLITIKA | 28.02.2020 12:25 > 28.02 12:25

Poverenik: Gradjani se žale da im stranke dolaze na vrata i raspolažu njihovim podacima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović saopštio je danas da se toj instituciji obratio veliki broj gradjana povodom predizborne političke kampanje koju stranke sprovode od vrata do vrata, sa tvrdnjama da aktivisti tih partija raspolažu njihovim podacima o ličnosti.

"Poverenik naglašava da političke stranke moraju poštovati odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a posebno njegova načela, koja se tiču zakonite, poštene i transparentne obrade podataka. Takodje, Poverenik skreće pažnju političkim strankama da podaci o političkom mišljenju predstavljaju posebnu vrstu podataka o ličnosti čija obrada je restriktivna", naveo je on.

Poverenik je uputio gradjane da svoja prava prema strankama, pa i pravo na brisanje podataka, mogu da ostvare podnošenjem zahteva tim strankama, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, nakon čega mogu podneti pritužbu Povereniku, odnosno tužbu sudu.

"Poverenik podseća javnost da su kampanje 'od vrata do vrata' uobičajeni način političkog delovanja u velikom broju država, kao što su Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija. Medjutim, s obzirom da ista kampanja uvek izaziva uznemirenost gradjana u našoj zemlji, Poverenik već godinama, tokom praktično svakog izbornog procesa, upozorava na poštovanje zaštite ličnih podataka gradjana, te da je logično i svrsishodno zakonom urediti ovu oblast", dodao je Marinović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.