AAA

POLITIKA | 18.03.2020 14:15 > 18.03 14:15

Radulović: Za odbranu od virusa nije neophodno krsiti Ustav i uvesti diktaturu

Lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković "bez ikakvog obrazloženja preuzeli nadležnosti Narodne skupštine" i umesto nje su proglasili vanredno stanje, čime je u Srbiji suspendovan Ustav i uvedena je diktatura.

Radulović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da za odbranu od korona virusa nije neophodno kršiti Ustav i uvesti diktaturu, kao i da "nije postojao nijedan razlog da se Skupština ne sastane".
Radulović je ocenio da je način na koji je proglašeno vanredno stanje "državni udar", nakon koga "jedan čovek upravlja zemljom preko konferencija za novinare".

"Ova kriza je ozbiljna, ovim što radimo ne dovodimo u pitanje mere (protiv korona virusa), govorimo o tome da je potrebno da se vratimo u ustavni okvir. Ono što je uradjeno je državni udar. Mera o uvodjenju policijskog časa je potpuno neopravdana, to je van pameti i imaćemo ogromne ekonomske posledice zbog neodgovornih poteza vlasti. Bez diskusije se donose mere koje nemaju veze sa razumom", kazao je Radulović.

On je rekao i da "Ustav predvidja da jedino Narodna skupstina može da potvrdi vanredno stanje (ukoliko su ga prethodno proglasili predsednik države, premijer i predsednik Skupštine) i da je u tom slučaju rok od 48 sati za koji Skupština mora da zaseda i "da potvrdi ili da odbaci tu odluku".

Radulović je naveo da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković do danas "potpuno ignorisala njihov zahtev za zakazivanje sednice Skupštine Srbije".

"Narodna skupština ne može biti raspuštena u vreme ratnog ili vanrednog stanja. Kad odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, ona je potvrdjuje u roku od 48 sati ili kada može da se sastane. Ovo proglašenje (vanrednog stanja) je privremenog karaktera dok ga Narodna skupština ne potvrdi", kazao je Radulović, i dodao da isto važi i za uvodjenje policijskog časa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.