AAA

POLITIKA | 20.03.2020 18:40 > 20.03 18:50

Borel Vučiću: EU razmatra kako je najbolje pomoći Zapadnom Balkanu u borbi protiv korona virusa


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Unija razmatra kako da najbolje pomogne Zapadnom Balkanu u ublažavanju društveno-ekonomskog udara epidemije korona virusa.

Borel je u telefonskom razgovoru s Vučićem ukazao i na nužnost obnove pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, saopšteno je u Briselu.

Šef evropske diplomatije je Vučiću rekao da EU traži načine da Zapadni Balkan "uključi u inicijative" koje preduzima radi suzbijanja epidemije korona virusa, i ukazao da su "u ovim teškim vremenima nužni saradnja i solidarnost".

Predsednika Srbije Borel je upoznao s najnovijim dogadjajima u Evropskoj uniji, vezanim za epidemiju korona virusa, navodi se u saopštenju.

"Tesna saradnja sa svim susedima, u regionalnoj ravni i sa EU, od ključne su važnosti u nalaženju delotvornog odgovora na tu epidemiju", istakao je Borel.

On je takodje "podvukao nužnost da bude stvorena atmosfera za dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i da se zajamči brza obnova pregovora o normalizaciji odnosa dve strane", dodaje se u saopštenju.

Kabinet predsednika Srbije saopštio je ranije danas da je Vučić Borelu preneo da Beograd računa na pomoć EU u borbi protiv korona virusa i u otklanjanju ekonomskih posledica pandemije.

Vučić je, kako je navedeno, pozdravio odluku Evropske komisije da formira hitne zalihe medicinske opreme i materijala u vrednosti od 50 miliona evra, koje će, kroz Mehanizam civilne zaštite, biti dostupne i Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.