AAA

POLITIKA | 23.03.2020 11:20 > 23.03 16:06

DJB: Osam poslanika potpisalo zahtev za zakazivanje sednice Narodne skupštine

Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da je osam poslanika Skupštine Srbije, medju kojima je i lider tog pokreta Saša Radulović, potpisalo i predalo zahtev za zakazivanje sednice skupštine kako bi se "Srbija vratila u ustavni okvir".

U saopštenju se navodi da se od predsednice parlamenta traži da "hitno i bez odlaganja zakaže sednicu Narodne skupštine kako bi ona potvrdila ili odbacila protivustavno donesenu odluku o proglašenju vanrednog stanja, i odluke o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava".

Kako se navodi, ovaj zahtev su potpisali i poslanici Branka Stamenković, Vojin Biljić, Djordje Vukadinović, Miladin Ševarlić, Zoran Radojčić i Aleksandra Čabraja.

U saopštenju se navodi da je "osam narodnih poslanika koji su potpisali ovaj zahtev upozorilo predsednicu Narodne skupštine da je to njena ustavna obaveza koju bi morala ispuniti".

U zahtevu za zakazivanje sednice Skupštine se navodi da, prema ustavnim odredbama "Narodna skupština odlučuje o ratu i miru proglašava ratno i vanredno stanje", kao i da se "sastaje bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja",  i da "ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja".

U zahtevu se navodi i da "prema odredbama Ustava kada odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, ona treba da je potvrdi u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane".

U saopštenju Pokreta Dosta je bilo se navodi da imajući u vidu da "odluku o proglašenju vanrednog stanja neustavno nije donela Narodna skupština", i imajuću i u vidu da bilo kakve odluke Vlade ili ministarstva ne mogu da spreče najviše zakonodavno telo da zaseda "Srbija se trenutno nalazi van ustavnih okvira".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.