AAA

POLITIKA | 25.03.2020 12:00 > 25.03 12:00

Mekalister poziva EU da više pomogne Zapadnom Balkanu

Predsedavajući Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister pozdravio je predlog da se u jeku borbe protiv korona virusa  proširi Fond solidarnosti EU da pokrije najhitnije slučajeve u zdravstvu  i istovremeno pozvao da se taj fond otvori za sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Moramo da preduzmemo neophodne dodatne mere da ojačamo javne zdravstvene sisteme i ublažimo socio-ekonomski uticaj krize zbog COVID-19 na Zapadnom Balkanu", istakao je Mekalister u saopštenju.
Mekalister je takodje u ime Spoljnopolitičkog odbora EP pozdravio odluku članica EU da se otvore pregovori o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"EU je usred krize prevazišla podele i pokazala istinsku solidarnost sa našim prijateljima i partnerima. Pozdravljam zakasnelu odluku da se otvore pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom žaleći što smo do sada čekali na taj važan korak", rekao je Mekalister.

EP je nakon što se Evropski savet u oktobru nije dogovorio o otvaranju pregovora sa dve balkanske zemlje odgovorio rezolucijom u kojoj je izarzio razočaranje i naglasio da su obe zemlje ispunile uslove za početak pregovo o članstvu.

Šef Spoljnopolitičkog odbora EP ocenio je u saopštenju i da je sada vreme da se nastavi zajednički rad u sklopu unapredjene metodolgije proširenja i da se zajedno ide ka "širem cilju evrointegracija obezbedjenju mira, stabilnosti, solidarnosti i slobode u Evropi".

"EU takodje mora da obezbedi odgovarajuću, fleksibilnu i efikasnu podršku u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA)", istakao je Mekalister, nemački evroposlanik iz grupe Evropska narodna partija.

Odluku ministara evropskih poslova o otvaranju pristupnih pregovora sa dve balkanke zemlje sutra treba da potvrde i šefovi država ili vlada EU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.