AAA

POLITIKA | 26.03.2020 09:40 > 26.03 09:40

Stefanović (SSP): Sve je veći broj naših državljana u inostranstvu prepuštenih samim sebi

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je da izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o srpskim državljanima iz inostranstva pokazuje da oni nisu "zarobljeni" u drugim državama samo zbog nemogućnosti da se organizuje njihov transport u Srbiju, već da je to na izvestan način odluka Vlade Srbije.

Dačić je juče rekao da državljani Srbije imaju pravo da se vrate u svoju zemlju, ali da je sada problem epidemiološka situacija i u uslovima vanrednog stanja dolazi i do suspendovanja odredjenih prava zbog javnog zdravlja.
"U prilog takvom zaključku idu i informacije da pogranične službe drugih zemalja na granicama našim državljanima objašnjavaju da nemaju saglasnost matične države za povratak. U takvim okolnostima sve je veći broj državljana Srbije koji su prepušteni sami sebi, koji nemaju smeštaj, a ponestaje im novca za boravak u inostranstvu", rekao je Stefanović a saopštila je SSP.

Istakao je da je obaveza Ministarstva spoljnih poslova da brine o svim gradjanima i da ne ulazi u razloge zbog čega je neki državljanin u inostranstvu.

Stefanović je predložio set mera koje, kako navodi, treba da se primene odmah a medju kojima su odredjivanje glavnog koordinatora u Ministartvu spoljnih poslova koji treba da organizuje i rukovodi vraćanjem ljudi u Srbiju i uvodjenje telefonske linije za sve ljude u inostranstvu.

Takodje, predlaže popis državljana Srbije u inostranstvu koji žele da se vrate, nastavak organizovanja transporta po njih i otvaranje ambasada, konzulata, misija i rezidencija Srbije za državljane koji čekaju da im se organizuje transport.

"Ove mere ni na koji način ne suspenduju obavezu boravka u karantinu svih naših gradjana koji dolaze iz ugroženih područja niti poništavaju napore ministarstva u cilju povratka jednog dela naših državljana već su usmerene na stvaranje efikasnog sistema komunikacije i organizovanog povratka u Srbiju svih naših ljudi", dodaje Stefanović.

U Srbiji je uvedno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.