AAA

POLITIKA | 27.03.2020 15:25 > 27.03 15:25

Vukadinović: Svi parlamenti u evropskim zemljama zasedaju, samo srpski 'snom mrtvijem spava'

Narodni poslanik Djordje Vukadinović izjavio je danas da u velikoj meri ne osporava mere koje su uvedene u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, ali da način na koji je uvedeno vanredno stanje nije u skladu sa Ustavom, kao i da "nezavisno od načina na koji je uvedeno vanredno stanje svaki poslanik ima obavezu da u granicama svojih moći vrši i obavlja kontrolnu funkciju izvršne vlasti".

Vukadinović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije apelovao da se što pre sazove Narodna skupština i naveo da "način na koji je vanredno stanje uvedeno nije u skladu sa Ustavom i zakonima, a nije u skladu ni sa evropskom i svetskom praksom".

"Ovo je jedini parlament koji ne radi i koji je suspendovan iako se širom Evrope i sveta uvode različite vanredne mere. Nigde od Bugarske do Strazbura parlament nije suspendovan. Sutra u Banja Luci zaseda parlament koji će da uvede vanredno stanje na teritoriji Republike Srpske. Pre neki dan zasedao je bugarski Parlament, samo srpski Parlament 'snom mrtvijem spava'", rekao je Vukadinović.

On je naveo da smatra da to "nije ni normalno ni legalno stanje" i najavio je da će kao poslanik koji ima odgovornost kontrole izvršne vlasti, poštujući bezbednosne i zdravstvene mere, pokušati da obidje centre za zbrinajvanje zaraženih korona virusom na beogradskom sajmu, Novom Sadu i u Nišu, "da se uveri u stanje koje tamo vlada".

On je najavio i da neće tražiti posebne dozvole "ausvajse i propusnice" da bi mogao da se kreće po teritoriji Srbije.

"Ne osporavam u velikoj meri ove mere, poštujem mere, ali nedopustivo je, skandalozno i ponižavajuće ne samo za narodne poslanike nego i za Parlament, da naš status bude ispod sekretara u timu (premijerke) Ane Brnabic ili nekoga iz ministarstava, i da treba da tražimo neke posebne dozvole da bi mogli da se krećemo po teritoriji Srbije", kazao je Vukadinović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.