AAA

POLITIKA | 31.03.2020 19:20 > 01.04 11:17

Ustavni sud Kosova presudio da je odluka Vlade Kosova o ograničenju kretanja neustavna

Ustavni sud Kosova je ocenio kao protivustavnu odluku Vlade Kosova o ograničavanju kretanja u odredjenim vremenskim periodima, donetu  kao preventivnu meru u zaštiti od širenja korona virusa.

Zahtev za ocenu ustavnosti je podneo predsednik Kosova Hašim Tači.

Sud je u saopštenju za medije ocenio da je ta odluka protiv ustavna jer nije zasnovana na zakonu i kao rok za njeno stavljanje van snage je odredio 13. april.

Sud je, kako je saopšteno jednoglasno odlučio da Odluka Vlade od 23. marta 2020. godine nije u skladu sa članom 55. Ustava u vezi sa članovima 35, 36. i 43. Ustava i u vezi sa članom 2. (Sloboda kretanja) Protokola br. 4 Evropske konvencije za ljudska prava (EKPLJP) kao i članovima 8. i 11. iste konvencije.

"Sud je utvrdio da ograničenja koja sadrži osporena Odluka Vlade u odnosu na gorenavedena ustavna osnovna prava i slobode, nisu 'propisana zakonom', stoga su u suprotnosti su sa garancijama sadržanim u članovima 35, 36. i 43. Ustava u vezi sa odgovarajućim članovima EKLJP-a i članom 55. Ustava koji u svome prvom paragrafu jasno propisuje da osnovna prava i slobode garantovane Ustavom, mogu se ograničavati samo zakonom", kaže se u saopštenju Ustavnog suda.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.