AAA

POLITIKA | 01.04.2020 20:15 > 01.04 21:37

OEBS zabrinut zbog odluke Vlade Srbije o centralizaciji informisanja u vezi s pandemijom


Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio danas su izrazili zabrinutost zbog nove odluke Vlade Srbije o informisanju tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa i uticaja koji bi mogla da ima na slobodan pristup informacijama.

Vlada Srbije je 28. marta usvojila Zaključak o informisanju u vreme pandemije koji propisuje centralizaciju javnih informacija o pandemiji korona virusa tokom vanrednog stanja. Ta odluka predvidja da sve informacije u vezi s pandemijom javnosti saopštava premijerka Srbije Ana Brnabić ili lice koje ovlasti Krizni štab.

U saopštenju OEBS piše da se čini da ta odluka koja se odnosi i na primenu zdravstvenih mera i drugih informacija povezanih s bolešću kovid-19, "novinarima i medijima isključuje dobijanje informacija o pandemiji iz izvora koji nisu navedeni u toj odluci".

Dezir je rekao da je "pristup informacijama od ključnog značaja za medije" koji u vreme zdravstvene krize "imaju važnu ulogu u pružanju važnih informacija javnosti i u borbi protiv širenja lažnih informacija o pandemiji".

"Iako u potpunosti razumem potrebu borbe protiv emitovanja lažnih informacija tokom ove zdravstvene krize, zabrinut sam zbog uticaja ove odluke na rad medija i novinara, kao i na njihovu sposobnost da izveštavaju o pandemiji i da objavljuju informacije koje potiču od različitih izvora", naveo je Dezir.

On je, kako se navodi, "naglasio da bi odluka (Vlade Srbije) mogla negativno da utiče najviše na lokalne medije, uključujući njihov kapacitet da izveštavaju o lokalnim temama povezanim s pandemijom".

Oricio je naveo da Misija OEBS u Srbiji u potpunosti podržava sve napore vlasti Srbije u borbi protiv korona virusa, "koji uključuju pružanje pouzdanih informacija gradjanima tokom pandemije".

"Kako bi bilo očuvano poverenje, sprečena nervoza ili panika i obezbedjena saradnja gradjana, ključno je da se dodatno zaštiti slobodan protok informacija sa svih nivoa vlasti, da se očuva pluralizam izvora i puna transparentnost tokom vanrednog stanja", rekao je Oricio.

Kako se navodi, Dezir i Oricio su "istakli značaj odbrane slobode izražavanja, veoma značajne za buduću primenu nove medijske strategije u Srbiji, usvojene krajem januara zahvaljujući zajedničkoj posvećenosti i naporima svih zainteresovanih strana, srpske vlade, profesionalnih udruženja i organizacija civilnog društva".

Dezir i Oricio su podsetili na zajedničku izjavu od 19. marta koju je predstavnik OEBS za slobodu medija objavio sa specijalnim izvestiocem UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja Dejvidom Kejom i specijalnim izvestiocem Medjuameričke komisije za ljudska prava (IACHR) za slobodu izražavanja Edisonom Lansom.

U toj izjavi se navodi da "novinari imaju ključnu funkciju u trenutku vanredne zdravstvene situacije, naročito kada treba da informišu javnost o važnim informacijama i da nadziru poteze vlade".

"Pozivamo sve vlade da snažno primene svoje zakone o slobodi informacija i da osiguraju da pristup informacijama imaju svi pojedinci, naročito novinari", pisalo je u izjavi Dezira, Keja i Lanse.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.