AAA

POLITIKA | 03.04.2020 12:20 > 03.04 13:20

EU zvanično imenovala Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog

Evropski savet imenovao je danas Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana.

Lajčak će odmah preuzeti funkciju, a njegov mandat trajaće 12 meseci, saopštio je Evropski savet.

Zadatak novog specijalnog predstavnika biće da postigne "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", da unapredi dobrosusedske odnose i pomirenje izmedju partnera na Zapadnom Balkanu, "pomažući im da prevazidju nasledje prošlosti".

Njegova uloga biće i da doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Lajčak je bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2017/2018. godine. Od 2007. do 2009. je bio Specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu i Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u toj zemlji.
Haradinaj: Imenovanje Lajčaka će usporiti proces dijaloga sa Srbijom
Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je da imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Kosova i Srbije, Evropska unija usporava proces u kome su, kako je naveo, vodeću ulogu do sada igrale Sjedinjene Američke Države.

"U fazama velikog finala vodeće uloge SAD, EU usporava proces", napisao je Haradinaj na svom Tviter nalogu, a preneo portal Kosovo onlajn.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.