AAA

POLITIKA | 03.04.2020 22:30 > 03.04 22:35

Stenford analizirao 8.558 obrisanih Tviter naloga naklonjenih Vučiću


Internet opservatorija američkog univerziteta Stenford objavila je analizu delovanja aktivista koji su bili iza 8.558 obrisanih naloga na Tviteru, korišćenih za promovisanje Srpske napredne stranke i njenog lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tih 8.558 naloga o čijem je uklanjanju Tviter juče obavestio javnost, prevashodno je bilo usmereno na pružanje podrške Vučiću i njegovim saveznicima, na napadanje srpske opozicije, i na veštačko jačanje popularnosti objava sa pozitivnim sadržajem o predsedniku Srbije, navodi se na sajtu Stenforda.
Deluje da su nalozi, izmedju ostalog, bili fokusirani na podržavanje Vučića tokom kampanje za predsdeničke izbore 2017. i na obaranje javne podrške opozicionim protestima "Jedan od pet miliona", započetim krajem 2018. godine, navodi se u analizi.

Najveći deo aktivnosti mreže koja se sastojala od oko 8.558 naloga zabeležen je u 2018. i 2019. godine, iako su mnogi od tih profila postojali i ranije.

Sa svih tih naloga ukupno je objavljeno više od 43 miliona tvitova.

Aktivisti koji su bili iza naloga konstantno su tvitovali ili sadržaje sa podrškom Vučiću ili sa napadima na njegove protivnike i na učesnike protesta "Jedan od pet miliona", navodi se u tekstu.

Tvitovi uklonjenih naloga stalno su navodili korisnike Tvitera na prorežimske izvore vesti. Medju njihovim tvitovima bilo je više od 8,5 miliona linkova koji su, kako se navodi, vodili ka sajtu Srpske napredne stranke, ali i prema portalima listova Informer i Alo i televizije Pink.

Aktivisti koji su bili iza naloga oslanjali su se na nekoliko osnovnih taktika za jačanje vidljivosti i postizanje ciljeva, piše u tekstu.

Jedna od tih taktika podrazumevala je da aktivisti zasipaju tvitove opozicionih političara kritičkim ili podrugljivim komentarima kako bi taj sadržaj bio diskreditovan i kako bi se stekao utisak da je nepopularan.

Preuzimanje haštagova koji se odnose na opoziciono delovanje takodje je bila jedna od taktika. Kada su antivladini demonstranti popularizovali haštagove #1od5miliona i #PočeloJe, koordinisani nalozi bi napadali originale i pokušavali da optimizuju haštagove sa sadržajem naklonjenim Vučiću.

Aktivisti koji su bili deo mreže kao taktiku su koristili i retvitovanje objava sa naloga povezanih s Vučićem, u cilju povećanja njihove popularnosti.

Sadržaj sa nalogom @avucic retvitovali su 1,7 miliona puta, profil SNS na Tviteru više od 4,5 miliona puta, a Tviter nalog Informera više od 1,8 miliona puta, dodaje se u analizi.

Iako nema dokaza o direktnoj vezi te mreže i Srpske napredne stranke, nema sumnje da je mreža bila deo Vučićevih napora da učvrsti svoju i vlast svoje stranke, s obzirom na sadržaj koji je deljen sa tih naloga i vremenski period u kojem su bili aktivni, navodi se u analizi na sajtu Stenforda.

Tviter je juče saopštio da je ugasio 8.558 naloga korišćenih za promovisanje Srpske napredne stranke i njenog lidera.

"Do kraja prošle godine, identifikovali smo grupe naloga angažovanih u neautentičnoj koordinisanoj aktivnosti, što je dovelo do uklanjanja 8.558 naloga koji su radili na promovisanju vladajuće stranke u Srbiji i njenog lidera", naveo je Tviter na nalogu posvećenom bezbednosti na toj društvenoj mreži (Twitter safety).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.