AAA

POLITIKA | 07.04.2020 11:10 > 07.04 11:10

Bondarenko: Srbija menja orijentaciju

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o "evropskom mitu" za Beograd, veoma je važna za balkanski region, jer ukazuje na promenu geopolitičkih tendencija, ocenio je ruski analitičar Oleg Bondarenko, koji je i predsednik Fonda za progresivnu politiku.

"Zvanično priznanje o 'krahu evropske solidarnosti i evroperspektiva' na najvišem nivou u Srbiji čulo se prvi put posle završetka agresije NATO protiv Jugoslavije i svrgavanja Slobodana Miloševića", piše Bondarenko u autorskom članku u današnjoj Nezavisimoj gazeti.

Po njegovoj oceni, globalni korona virus je promenio geopolitička raspoloženja, a princip "drug se poznaje u nevolji" okrenuo je Srbiju prema Moskvi i Pekingu više nego svi biznis projekti.

"Primer Srbije mogao bi da bude zarazan i za druge zemlje regiona kada više niotkud ne mogu da očekuju pomoć, tako da i Bosna i Makedonija mogu da se okrenu prema Istoku", smatra Bondarenko.

On dodaje da će se već ove jeseni videti nova geopolitička situacija na Balkanu, posle koraka EU, odgovora Beograda i rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

List Komersant piše o pomoći koju su Srbiji uputili Rusija, Kina i EU, i citira hrvatskog analitičara Vladu Vurušića koji ocenjuje da je Vučić ubedjen da demonstrativno ignorisanje Brisela neće iskomplikovati odnose Beograda i EU koja će nastaviti da pomaže Srbiji kao kandidatu za ulazak.

"Vučić pokušava da sedi ne na dve stolice kao ranije, već na tri uključujući i kinesku, što je rizično i nebezbedno. Takvo balansiranje ne može dugo da traje i u svakom slučaju će morati da se opredeli", rekao je Vurušić listu Komersant.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.