AAA

POLITIKA | 09.04.2020 11:15 > 09.04 11:29

Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pandemiju korona virusa prvenstveno iskoristio za uvodjenje vanrednog stanja, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći, uz psihološko-policijski teror nad gradjanima kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mera i ad hok ukidanja gradjanskih sloboda, piše hrvatski portal Indeks (Index.hr).

Pod naslovom "Vučić u pandemiji koronavirusa Srbiju vodi u propast", Indeks piše da srpske vlasti na čelu sa Vučičem više vremena troše na propagandu nego na borbu protiv širenja korona virusa.

Uz ocenu da Vučič nije uspeo da okupi kompetentan tim, Indeks ističe da problem naravno nisu samo njegovi saradnici, "nego i on sam, jer se još jednom pokazalo da ne raspolaže kapacitetima za koje je uveren da ima, a i da je Supermen, to nije dovoljno da se uspešno organizuje  borba državnog aparata protiv korona virusa, a ni da se gradjani motivišu na solidarno ponašanje i pridržavanje pravila".

Dodatni je problem što Vučić svojim kontinuiranim verbalnim ispadima, pretnjama, glumatanjem i samohvalom gradjanima Srbije konstantno šalje kontradiktorne poruke i proizvodi paniku, piše Indeks.

Uz podsećanje da je krajem februara u Srbiji korona virus proglašen "najsmešnijim virusom u istoriji" Indeks dodaje da "predsednik Srbije definitivno nije prvi državni lider koji je potcenio  opasnost koju predstavlja korona virus, ali se zato već nedljama  s američkim predsednikom Donaldom Trampom takmiči  u tome ko će katastrofalnije za živote i zdravlje svojih gradjana upravljati nastalom krizom".

Vučić je, kako navodi Indeks, "pandemiju korona virusa u medjuvremenu prvenstveno iskoristio za uvodjenje vanrednog stanja, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći, a istovremeno je krenuo psihološko-policijski teror nad gradjanima Srbije kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mera i ad hok ukidanja gradjanskih sloboda, a bez neke jasne strategije borbne protiv zaraze".

Indeks navodi da se Vučić "umesto da se pokaže liderom kakvim se smatra, iskazao kao glavni širitelj panike i haosa u Srbiji, kao na primer najavom da će odjednom uvesti 24-dnevni policijski čas u celoj zemlji".

U tekstu se navode i slučajevi "ekspresnih hapšenja zbog širenja panike", "skandalozna sudjenja preko Skajpa", kao i "privodjenje novinarke Ane Lalić, koja je pisala o nedostatku opreme u novosadskoj bolnici".

Korona virus je razotkrio i razorenost institucija u Srbiji, kao i kolosalnu potkapacitiranost kadrova vladajućeg SNS da se nosi s izazovnom situacijom, piše Indeks i dodaje da "za razliku od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji se može osloniti na iskusne aparatčike Vučić je okružen skorojevićima, falsifikatorima doktorskih disertacija i alumnima Megatrenda, notornog privatnog univerziteta poznatog po štancovanju i veleprodaji diploma".

Uz ocenu da Vučić i premijerka Ana Brnabić "izvode skoro pa svakodnevne igrokaze koji vredjaju inteligenciju gradjana", Indeks dodaje da je "nemoguće nabrojati sve načine na koje Vučić i njegova svita istovremeno terorišu gradjane Srbije i podbacuju u borbi protiv širenja zaraze".

"U svakom slučaju, jasno je da se Srbija u ovom trenutku suočava s jednom pretnjom koja je opasnija od COVID-19. Ta pretnja se zove Aleksandar Vučić", zaključuje se u tekstu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.