AAA

POLITIKA | 15.04.2020 12:55 > 15.04 15:35

Vučić partrijarhu SPC: Nije moguće ukinuti zabranu kretanja

Predsednik Srije Aleksandar Vučić rekao je danas  u telefonskom razgovoru poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju da nije moguće ukinuti zabranu kretanja gradjana.

"Predsednik Vučić je istakao da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Cinod brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh", navedeno je u zajedničkom saopštenju koje su usaglasila dva kabineta.

"Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa", kaže se dalje u tom tekstu.

Patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda "mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države".

"SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade  Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji", rekao je patrijarh Irinej.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC "tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti".

"Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici. Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njagovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom Hristos vaskrse!", navedeno je u saopšenju.

Sinod SPC je nedavno zatražio da se na Usrks na nekoliko sati ukine zabrana kretanja kako bi vernici mogli da prisustvuju liturigijama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.