AAA

POLITIKA | 19.05.2020 13:45 > 19.05 13:45

Organizacije civilnog društva pozivaju Vladu Srbije na društveni dijalog o stanju demokratije

Sedam organizacija civilnog društva koje se bave evrointegracijama je pozvalo Vladu Srbije da započne ozbiljan društveni dijalog o stanju demokratije u zemlji.

Povodom najnovijeg izveštaja organizacije Fridom Haus u kojem je Srbija prvi put posle 17 godina spuštena u nižu kategoriju "hibridnih režima", nevladine organizacije poručile su Vladi Srbije da ozbiljno shvati ove ocene i uloži napor za obezbedjivanje uslova za unapredjenje demokratije i slobode medija u zemlji.
Uz podsećanje da je i na listi Indeksa slobode medija Reportera bez granica, Srbija pala za 39 mesta od 2014. godine, organizacije navode da su i sve oštriji izveštaji Evropske komisije o stanju demokratije i slobodi medija u Srbiji.

Organizacije apeluju na Vladu Srbije da se "umesto pokušaja metodološkog pobijanja, selektivnog prikaza informacija iz pojedinih izveštaja i sada već poslovičnog nipodaštavanja ocena renomiranih medjunarodnih organizacija, uključujući i ocene Evropske komisije, koje se u velikoj meri podudaraju i sa ocenama domaćih organizacija civilnog društva, započne ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Uputili su i poziv EU da mehanizme koje je najavila nova Metodologija za unapredjenje procesa pristupanja država Zapadnog Balkana EU, iskoristi kako bi se obezbedilo poštovanje demokratskih principa i vladavine prava u državama kandidatima.

Zajedničko saopštenje su potpisali: Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za medjunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.