AAA

POLITIKA | 23.05.2020 14:00 > 23.05 14:00

SzS: Saglasni smo sa Kostićem (SANU) o nužnosti dijaloga u Srbiji

Savez za Srbiju (SzS) saopštio je da je saglasan sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimirom Kostićem o nužnosti dijaloga u društvu, objavljenog u autorskom tekstu u nedeljniku NIN.

"Tekst smo razumeli kao javni apel i cenimo činjenicu da je prvi put neko iz jedne nacionalne institucije poslao takvu trezvenu poruku", navodi se u saopštenju SzS.
SzS je kazao da je saglasan sa konstatacijom Kostića o tome da "nema nevinih", ali i da je "odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti".

"Uvek smo bili spremni na ozbiljne razgovore o svim temama, pogotovo na one koji bi doveli do slobodnih izbora i oslobadjanja medija i na taj način stvorili uslove za izlazak društva iz krize. Nažalost takvih razgovora nije bilo, pa čak ni na teme oko prevazilaženja ustavne, političke i ekonomske krize nakon pandemije korona virusa", dodaje SzS.

Takodje, saglasni su i sa mišljenjem Kostića da broj glasova "ne sme da bude alibi za sva postupanja kojima smo svedoci, a pogotovu ne za nasilje" i da to mora da važi za sve.

"Posebno delimo utisak Kostića da su gradjani Srbije 'ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, u višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu' i očekuju da nam 'neko sa strane donese rasplet ili rešenje, jer od nas više ništa ne zavisi'. Smatramo to opasnim stanjem društva, jer nas to dovodi u osećaj podaništva i nečije kolonije", piše SzS.

Istakli su da je baš zbog toga nužan i hitan dijalog vlasti i opozicije, "ali ne 'pro forme', da bi se zadovoljio neko sa strane, već da bi se izbegao scenario koga se pribojava akademik Kostić".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.