AAA

POLITIKA | 27.05.2020 21:45 > 27.05 21:45

Borel:Jedino dijalog EU garantuje evropsku budućnost Srbije i Kosova

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel poručio je danas da je dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, koji vodi EU, neophodan kako bi se garantovala evropska budućnost kako Srbije tako i Kosova.

"Budućnost celog Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Kosovo, je evropska. EU je opredeljena da ih podrži na svakom koraku njihovog puta. Ali da bi evropska budućnost postala stvarnost za njihov narod, ne može se zaobići dijalog uz posredovanje EU", napisao je Žozef Borel na svom Tviter nalogu.

Predsednik Kosova Hašim Tači juče je izjavio da nema volje da učestvuje u pregovaračkom procesu koji predvodi Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine. Rekao je da ima puno poverenje u američko rukovodjenje dijalogom, ocenjujući da će oni uspešno zaključiti dijalog.

Borelov portparol Peter Stano izjavio je ranije danas da sporazum Kosova i Srbija mora biti u skladu sa zakonodavstvom EU, njenim vrednostima i u skladu sa medjunarodnim pravom, da bude održiv, prihvatljiv i za region i za države članice EU.

"Specijalni predstavnik (Miroslav Lajčak) je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim partnerima kako bi čuo njihove perspektive, očekivanja i zabrinutosti, tako da dijalog može početi bez odlaganja", kazao je Stano.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.