AAA

POLITIKA | 24.06.2020 17:35 > 24.06 19:04

Podneta optužnica protiv Tačija i Veseljija za zločine na Kosovu

Tužilaštvo suda za zločine OVK u Hagu optužio je predsednika Kosova Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i druge za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, saopštio je danas portparol tog tužilaštva.

Po optužnici, Tači i Veselji, koji je donedavno bio predsednik Skupštine Kosova, odgovorni su za više od 100 ubistava čije su žrtve bile "na stotine Albanaca, Srba, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti, uključujući njihove političke protivnike".

Tači, Veselji i drugi optuženi su za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje.

Kako je saopštio portparol tužilaštva Kristofer Benet (Christopher Bennet), optužnicu trenutno proučava sudija za prethodni postupak, koji će potom odlučiti da li će je potvrditi.

Glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) saopštio je da je "smatrao neophodnim da objavi optužnicu zbog ponovljenih pokušaja Tačija i Veseljija da opstruišu i potkopaju rad Tužilaštva".

"Veruje se da su Tači i Veselji sproveli tajnu kampanju da obore zakon kojim je stvoren sud i na druge načine opstruišu njegov rad u pokušaju da obezbede da se ne suoče s pravdom. Takvim postupanjem, Tači i Veselji su svoj lični interes stavili ispred žrtava njihovih zločina i vladavine zakona i svih ljudi na Kosovu", naglašava se u saopštenju tužioca.

Sud za zločine OVK, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu.

Sud je nadležan za "zločine započete ili počinjene na Kosovu" od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope...od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i medjunarodnim krivičnim delima".

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti (Dick Marty) pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji, i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson (Clint Williamson).

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.
Haradinaj: Verujem u nevinost Tačija i Veseljija

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je "Oslobodilačka vojska Kosova" (OVK) vodila "čist rat", da je to kasnije rezultiralo "nezavisnošću Kosova" te da veruje u nevinost kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija povodom optužbi za ratne zločine.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu danas je saopštilo da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Tači, Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno odvodjenje lica, progon i mučenje.

"Albanski narod Kosova s pravom se borio za slobodu, nakon žestokog ugnjetavanja različitih srpskih režima, koje je trajalo skoro vek, a vrhunac je bio Miloševićev režim", rekao je Haradinaj na Fejsbuku.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

"Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i medju kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju iz Haga, "specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća".

"Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova", piše u saopštenju.Mustafa: Rat OVK bio pravedan i čist, to će potvrditi i medjunarodna pravda

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je danas da je rat koji je vodila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) bio pravedan i ocenio da će to potvrditi i "medjunarodna pravda".

"Borci OVK borili su se da zaštite narod Kosova od terora, likvidacija i srpskog genocida", napisao je Mustafa na Fejsbuku pošto je Haški tribunal objavio optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova, Kadrija Veseljija zbog ratnih zločina.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije danas da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno odvodjenje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

"Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i medju kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju iz Haga, "specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadri Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća".

"Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova", piše u saopštenju.Prištinski analitičar: Optužnice protiv Tačija i Veselija konačno zaustavljaju podelu Kosova

Politički analitičar Vigan Ćoroli ocenio je da se "konačno" zaustavlja podela Kosova objavljivanjem optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljia.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je danas saopštilo da je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na razmagtranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Ćoroli je na Fejsbuku napisao da se brzim čitanjem saopštenje Specijalnog tužilaštva može zaključiti da je povezano sa sastankom predstavnika Beograda i Prištine zakazanom za 27. jun u Beloj kući.

"Gde je raspuštanje Specijalnog suda moglo biti i za pregovaračkim stolom", rekao je Ćoroli i dodao da će parlamentarni izbori na Kosovu biti održani vrlo brzo.

"To se takodje dešava zbog razlika izmedju Evrope i Amerike zbog takozvane 'podele' ili demarkacije granica izmedju Kosova i Srbije. Današnje optužnice konačno zaustavljaju podelu Kosova. Ali ova vest o optužnicama nikako nije dobra za zemlju. To politički slabi pregovarački položaj u odnosu na Srbiju u Beloj kući", napisao je Ćoroli.

U optužnici Specijalnog tužilaštva se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

"Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i medju kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi", piše u saopštenju.

Kako se dodaje u tom saopštenju, "specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća".

"Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova", piše u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.