AAA

POLITIKA | 09.07.2020 16:55 > 09.07 16:55

Ombudsman: Policija nije koristila prekomernu silu, za pojedinačne slučajeve pokrenuta kontrola

Zaštitnik gradjana saopštio je danas da je utvrdjeno direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja gradjana u sredu u centru Beograda da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima.

U saopštenju Zaštitnika gradjana se navodi da je prekomerna sila korišćena u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je on pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
"Po informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika gradjana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek pošto su ih odredjene grupe gradjana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem", navodi se u saopštenju.

Zaaštitnik dodaje da su članovi njegovih tih timova bili očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će, kako navodi, on ispitati, a bili su i svedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani, a da su do krajnjih granica uzdržano reagovali na te napade.

"U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povredjena i članica tima Zaštitnika gradjana", naveo je on.

Po navodima u saopštenju, jedan od timova Zaštitnika gradjana bio je svedok da je kod nekolicine privedenih učesnika protesta u džepovima nadjen suzavac.

"Ombudsman nije dobio pritužbe gradjana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnog javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo naših timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije, pa su tako policajci prilikom uvodjenja u maricu svakoj od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete", piše u saopštenju.

Zaštitnik građana je nadležne organe "pozvao na uzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja", a gradjane da se "uzdrže od napada na službena lica i od uništavanja društvene imovine".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.