AAA

POLITIKA | 14.07.2020 13:00 > 14.07 13:00

FHP: Srbija i dalje daleko od napretka u oblasti ratnih zločina

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je danas da polugodišnji izveštaj Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24 ukazuje da je Srbija "i dalje daleko od napretka u oblasti ratnih zločina", iako je Poglavlje 23 otvoreno još pre četiri godine.

U izveštaju su pobrojani svi problemi na koje već duže vreme ukazuje Fond za humanitarno pravo, da je implementacija Nacionalne strategije spora, te da iako se primenjuje duže od četiri godine, nije ostvarila svoj cilj – efikasnije procesuiranje ratnih zločina.

FHP u saopštenju dalje navodi da je Tužlaštvo za ratne zločine (TRZ) nastavilo dugogodišnju praksu podizanja malog broja optužnica koje su rezultat sopstvene istrage, da se optužnice podižu isključivo protiv nižerangiranih, direktnih počinilaca, da regionalna saradnja nije na zavidnom nivou, da vlasti u Srbiji reinterpretiraju sudski utvrdjene činjenice pred Haškim tribunalom i podržavaju osudjene ratne zločince.
"Zaključci izveštaja u potpunosti odgovaraju stanju u oblasti koja se odnosi na procesuiranje ratnih zločina u Srbiji dugogodišnji skromni rezultati rada institucija nadležnih za procesuiranje ovih zločina, bez aktivnosti usmerenih na efikasnije procesuiranje, ne mogu dovesti do uspostavljanja vladavine prava u Srbiji, pomirenja u regionu i pravde za žrtve", navodi u saopštenju FHP.

Evropska komisije je u junu objavila takozvani "non pejper", odnosno polugodišnji izveštaj o trenutnom stanju u Poglavlju 23 (Pravosudje i osnovna prava) i Poglavlju 24 (Pravda, sloboda i bezbednost).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.