AAA

POLITIKA | 15.07.2020 11:15 > 15.07 11:15

UNS: Za pet dana napadnuto i ometano 28 novinara i medijskih radnika

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je za pet dana napadnuto ili ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa demonstracija u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, njih 14 je zadobilo povrede od kojih je šest zahtevalo hitnu lekarsku pomoć.
"Povredjeni novinari, snimatelji i fotoreporteri napadnuti su od policije, demonstranata koji su bacali kamenice i druge čvrste predmete, ali i udarcima u glavu i telo čvrstim predmetima iz neposredne blizine", dodaje se.

UNS je saopštio da je u dogovoru sa napadnutim kolegama i njihovim urednicima, kao i u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, prijavio policiji tri slučaja.

"Povredjeni novinari, fotoreporteri i snimatelji, kojima je lekarska pomoć pružena u urgentnim centrima, njih šestoro, dalo je izjave policiji i u jednom slučaju forenzičarima u ustanovama hitne medicinske pomoći", navodi UNS.

Prema podacima UNS-a, još troje kolega i koleginica prijavilo je policiji ili je u postupku podnošenja prijave napada, dok je najveći broj slučajeva, iako pobrojan u saopštenjima UNS-a i drugih novinarskih i medijskih organizacija, ostao zvanično neprijavljen.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.