AAA

POLITIKA | 16.07.2020 01:05 > 16.07 22:46

Vučić: Razgovori sa Prištinom teški, ali ima napretka(VIDEO)


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i prvog susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu da razgovori nisu bili laki, ali da je došlo do izvesnog napretka kada je reč o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji.


Vučić je podsetio da je na Kosovu nestalo 1.643-oje ili četvoro ljudi, i da su od njih 570 Srbi i nealbanci, a ostalo su Albanci.
"Srbija je spremna da ispuni svaki zahtev albanske strane i da gde god misle da postoji grobno mesto spremni smo da pokažemo da li tu ima nečega ili nema, ali smo tražili to isto i za nas", rekao je Vučić i dodao da Srbija do sada nije imala pristup mestima za koja sumnja da su grobnice srpskih žrtava.

Sledeće srede o tome će se nastaviti razgovori na tehničkom nivou, a onda će se, kako je rekao Vučić, dijalog nastaviti na najvišem nivou.

On je dodao da su Albanci tražili da se otvore vojne i policijske arhive Srbije, i da je srpska strana na to pristala, ali uz uslov da se otvore i arhive OVK.

Kako je rekao "albanska strana je reagovala kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkur ili Veneru u roku od sedam dana".

Vučić je dodao da se razgovaralo i o interno raseljenim licima i istakao da se na Kosovo vratilo samo 1,9 odsto raseljenih.

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu su razgovarale i o ekonomskoj saradnji, a razgovori na tehničkom nivou biće nastavljeni za nedelju dana.

Završen sastanak Vučić-Hoti


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija kojim je moderirao izaslanik EU Miroslav Lajčak završen je nešto posle 19 časova, javlja Radio slobodna Evropa iz Brisela.


Prvom sastanku Vučiča i Hotija kojim je nastavljen dijalog Beograda i Prištine posle 20 meseci prethodili su bilateralni susreti šefa dve delegacije sa zvaničnicima EU šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom, kao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Borel je uoči sastanka rekao da očekuje "konstruktivan" razgovor i dvojicu lidera da tome pristupe u duhu "kompromisa i pragmatizma".

"Očekujem konstruktivnu diskusiju o prvom elementu našeg razgovora koji će doprineti sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Ohrabrujem obe strane da pristupe razgovorima u duhu kompromisa i pragmatizma, imajući na umu evropsku budućnost gradjana Srbije i Kosova", rekao je Borel u video poruci uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Borel je rekao da je posebno srećan što je dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou obnovljen nakon 20 meseci i što se EU vratila na poziciju kormilara u tom procesu.


Vučić u Briselu sa zvaničnicima EU pre nove runde dijaloga


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i prvog susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

U misiji Srbije pri Evropskoj uniji Vučić je Varhejija dočekao uz srpsku proju i pogaču, objavljeno na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" uz fotografiju.

Varheji je na Tviteru napisao da je imao dobar sastanak sa Vučićem o reformama koje Srbija mora da obavi na putu ka EU, borbi protiv kovida 19 i investicionom samitu Evropske komisije koji će se održti na jesen, kao i o regionalnoj saradnji.

Vučić se sastao i sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom, objavljeno je na na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" uz fotografiju. RTS navodi da je sastanku prisustvovao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obavio je na Tviteru da "posle sastanaka sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i premijerom (Kosova Avdulahom) Hotijem pozdravlja obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine i privrženost obe strane tom važnom procesu".
Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU biće nastavljen danas u Briselu sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Domaćini sastanka zakazanog za 16.00 su šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Vučić, Hoti, Borel i Lajčak u nedelju su održali video sastanak posle kojeg su saopštili da su postigli dogovor o ključnim elementima procesa dijaloga i o dnevnom redu današnjeg sastanka.

Predsednik Srbije je juče rekao da će dve glavne teme današnjeg sastanka biti pitanje nestalih osoba i raseljenih lica i unapredjenje ekonomske saradnje.

Vučić se do sada nije sastajao uživo s Hotijem koji je 3. juna postao premijer Kosova.

Lajčak je u junu posetio Prištinu i Beograd. Posle sastanka s Vučićem u Beogradu 22. juna, rekao je da EU želi sveobuhvatan dogovor Beograda i Prištine koji će zauvek rešiti sva otvorena pitanja.

Posle video sastanka u nedelju Lajčak je izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, "dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova uz posredstvo Unije obnovljen posle 20 meseci" i zahvalio obema stranama na "konstruktivnom angažmanu".

Dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU bio je u prekidu od novembra 2018. godine kada je tadašnja vlada Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

Do ukidanja kosovskih taksi, što je Srbija postavila kao uslov za nastavak dijaloga, došlo je u martu ove godine. Takse je ukinula vlada Aljbina Kurtija, formirana u februaru, ali ih je zamenila recipročnim trgovinskim merama prema Srbiji.

Hotijeva vlada je 6. juna, tri dana pošto je formirana, ukinula recipročne mere prema Srbiji i time uklonila ključnu prepreku za obnovu dijaloga.


Lajčak: Pitanje nestalih i raseljenih na Kosovu važno za pomirenje


Hoti: Razgovarali smo o nestalima i ekonomskim pitanjima


Borel očekuje konstruktivan razgovor u nastavku dijaloga Beograda i Prištine

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.