AAA

POLITIKA | 16.07.2020 13:55 > 16.07 14:43

Aktivnosti ZA Krov nad glavom predali Vladi zahteve (VIDEO)


Aktivisti zadružne akcije Krov nad glavom okupili su se danas ispred zgrade Vlade  i predali svoje zahteve Vladi Srbije, medju kojima i zahtev za oslobadjanje svih pritvorenih za vremena demonstracija u Srbiji.

Oni traže krivičnu odgovornost za sve policajce koji su direktno sprovodili nasilje, kao i smenu direktora policije Vladimira Rebića i drugih koji su donosili odluke.

Takodje zahtevaju da počne da se više ulaže u zdravstveni sistem, jer smatraju da je to direktno izazvalo demonstracije do kojih je došlo prošle nedelje.

Ispred zgrade Vlade Srbije okupilo se oko 20 aktivista i gradjana, a na ulazu je postavljen transparent na kome piše "Novac u zdravstvo, ne u policiju".

Gradjani nose transparente "Šta ćete kad ostanete bez suzavca" , "Bolnice, ne zatvori" i "Smrt fašizmu sloboda narodu".

Aktivistkinja te združene akcije Ivana Andjelković izjavila je  da su članovi Krov nad glavom koji su uhapšeni, pre nego što su odvedeni u policiju zatvoreni u zgradu Skupštine i tamo "prebijani".

"Zato oni danas nisu sa nama. Oni žive u strahu, ne smeju da izadju na ulicu, sanjaju djonove i pendreke i ne postoji ništa što bi to moglo da izbriše", rekla je aktivistkinja.

Andjelković je kazala da su na demonstracijama uhapšeni gradjani koji su mirno protestovali, ali i oni koji  su se "samo našli na putu režimu".

Vladimir Mentus i Igor Šljapić uhapšeni su tokom demonstracija prošle nedelje i odredjena im je kazna zatvora od 30 dana.

Apelacioni sud ukinuo je u utorak presude, nakon čega su pušteni na slobodu.

Ta dva slučaja hapšenja izazvala su najveću pažnju javnosti, koja je osudila njihovo hapšenje navodeći da su protestovali mirno što je vidjeno na snimcima.

Mentus je član Instituta društvenih nauka, dok je Šljapić student Elektrotehničkog fakulteta.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.