AAA

POLITIKA | 23.07.2020 14:15 > 23.07 21:00

Vučić: Srbija ima 1.500 slobodnih respiratora(VIDEO)

  • (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Lola Djordjevic)
  • (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Lola Djordjevic)
  • (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Lola Djordjevic)

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima 1.500 slobodnih respiratora i da su netačne tvrdnje stranih medija da ima bolesnika koji su umrli od korona virusa jer nisu mogli da dobiju tu vrstu terapije u bolnicama.

Nakon razgovora sa rukovodstvom Republike Srpske u Banjaluci, Vučić je rekao da samo u magacinu u Krnješevcima ima više od 950 neotpakovanih respiratora, da više od 70 novih stiže u narednih 24 sata a da po bolnicama ima više od 400 slobodnih tih aparata, jer je oko 200 ljudi priključeno na respiratore u ovom momentu.

On je rekao da je bila obaveza vlasti da te aparate nabavi a da će uskoro početi i gradnja bolnice za kovid u Beogradu i Kruševcu.

"I zato mi je šokantno kada razgovaram sa nekim ljudima iz zemalja koje imaju 40.000 mrtvih, koji dodju pa mi drže predavanja. Onda se nateram da oćutim dok ne završe pa im kažem: 'Aj' sad je dosta! Pogledaj, majke ti, u svoje dvorište pa dodji da mi nešto govoriš o našem", rekao je Vučić reagujući na vest agencije AFP o stanju u bolnicama u Srbiji.

On je rekao da mu često predavanja drže oni koji za svoje bolesnike nisu imali ni ćebe ni krevet, a da Srbija ima 1.500 slobodnih respiratora.

Prema njegovoj oceni, takve stvari se dešavaju svaki put kada Srbija prolazi kroz fazu jačanja i to je posledica stava da stabilnost na Balkanu može da se postigne samo ako su Srbi i Srbija slabi.

"Mi poštujemo sve i tražimo mir sa svima, ali i poštovanje. Ništa više od toga. Od mene nikada niste čuli lošu reč o Bošnjacima ni o bilo kome drugom. Samo nemojte da mislite da ćete dobiti poene ponižavanjem Srba", rekao je Vučić.


Vučić: Naša je obaveza da pomognemo RS uvek čuvajući najbolje odnose sa BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u slučaju potrebe, pre kraja godine pružiti dodatnu finansijsku injekciju Republici Srpskoj (RS).

Vučić je u Banjaluci, gde se sastao sa rukovodstvom RS, rekao da je obaveza Srbije da pomogne narodu u Republici Srpskoj "uvek čuvajući najbolje odnose sa BiH".

"Za nas je Dejton sveto pismo, mi smo garant sprovodjenja sporazuma i voleli bismo da stvari u BiH ostanu u okvirima tog sporazuma", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rukovodstvom RS.

Kazao je da je danas sa predstavnicima RS razgovarao po kom modelu bi Srbija izgradila aerodrom u Hercegovini na prostoru izmedju Trebinja, Bileće i Gacka, ocenjujući da je reč o strateškom projektu za RS ali i Srbiju.

"Spremni smo da uložimo značajan novac i zaposlimo ljude iz RS koji bi radili na tom aerodromu. Mi bi upravljali aerodromom na 30-35 godina, tu profita nema ali je od strateškog značaja za Srbiju i RS. Važno je da gradimo mrežu aerodroma, da Hercegovinu stavimo na tu mrežu", kazao je Vučić.

Naveo je i da se Srbija obavezala da pomogne Republici Srpskoj oko izgradnje autoputa Beograd Sarajevo i Beograd Banjaluka.

"Spremni smo da pružimo značajnu podršku za izgradnju 17 kilometara autoputa do Bijeljine, da učestvujemo sa 100 miliona kako bi obezbedili direktnu vezu izmedju Bijeljine kao drugog najvećeg grada u RS i Beograda", kazao je predsednik Srbije.

Najavio je da ću skupštine Srbije i RS pokušati da u identičnom tekstu usvoje Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma.

"Nadamo se da će sve poslaničke grupe u oba parlamenta podržati taj zakon kojim ćemo dati posebne subvencije za izdavanje knjiga na ćirilici, za isticanje reklama na ćiriličkom pismu. Nećemo braniti upotrebu drugog pisam, i latinica je naše pismo, ali ćiriličko želimo posebno da zaštitimo", kazao je Vučić.

Dodao je da će 4. ili 5. avgusta Srbija i RS obeležiti 25. godišnjicu pogroma srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj operaciji "Oluja".


Dodik: Rešavanje statusa Kosova mora da bude povezano sa budućim statusom RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da rešavanje pitanja statusa Kosova mora biti povezano sa budućim statusom Republike Srpske.

"Mi verujemo da Srbija ima prirodno i državno pravo na Kosovo, kao i da je državno pitanje broj jedan za Srbiju pitanje Kosova. Mi smatramo da bi prvo nacionalno pitanje Srbije trebalo da bude Republika Srpska", kazao je Dodik posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Banjaluci.

Dodik je ponovio da je RS za njega država i da taj entitet BiH ima svoje želje i ambicije, ali i svoje strahove.

Navodeći da je RS "veoma zainteresovana za razgovore u vezi sa statusom Kosova i Metohije", on je ocenio da Kosovo ne može da bude medjunarodno priznata država.
"Ako se medjunarodno priznaje Kosovo, takav tretman treba da ima i RS, jer je to gotovo identična situacija i nacionalne i ostale istorijske okolnosti", kazao je Dodik.

Srpski član Predsedništva reko je da će Vučiću dostaviti svoj stav da je nemoguće razgovarati o posebnom statusu Kosova, a da se paralelno ne razgovara o statusu RS.

Dodik je kazao da je Vučić "to pitanje ozbiljno shvatio, ali na njega ništa nije odgovorio".

"Pokušaćemo da ga ubedimo da je veoma važno da se pitanje Kosova i RS posmatraju jedinstveno", rekao je Dodik, dodavši da bi se to pitanje moglo naći i u Narodnoj skupštini RS.

Prema njegovim rečima, takav pristup nije protiv Dejtonskog sporazuma.

U medjuvremenu, dodao je, RS neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova.

"Ne želimo bilo kome da nanesemo bilo kakvo zlo, ali isto tako smo spremni i odlučni da branimo naše interese i da RS i Srbija, bez oklevanja i bez ikakvih zabrana, mogu jasno da iskažu svoje interese", rekao je Dodik.

On je još kazao da u poslednjih 25 godina RS od BiH nije dobila ništa, osim zahteva njene autonomnosti.

"To mora da prestane i mi na najbolji mogući način želimo da zaštitimo naše interese", istakao je Dodik, dodavši da se nada da će RS i Srbija jednog dana biti jedna država.


Vučić: Nema mesta u RS gde nismo gradili dom zdravlja, vrtić ili školu

 Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija u proteklom periodu novčano pomogla Republiku Srpsku (RS) sa 59,2 miliona evra na različite načine, i da je ponosan što u RS nema nijednog mesta u kojem Srbija ne gradi ili nije pomogla izgradnju doma zdravlja, škole ili vrtića.

Nakon razgovora sa rukovodstvom Republike Srpske u Banjaluci, Vučić je rekao da se novac uvek prebaci na račun Vlade RS, koja kasnije to raspodeljuje prema potrebi, pa čak i u slučaju pomoći za Dom zdravlja i zaposlene u Drvaru, odnosno Federaciji BiH.

"Ne možemo uvek da direktno saradjujemo sa lokalnom samoupravom, ali slušamo predloge Vlade RS. Pomagali smo i angažovanjem nekih poslovnih banaka iz Srbije i ponosam sam da nema mesta u RS gde nismo gradili ili ne gradimo dom zdravlja, vrtić ili školu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija pomaže gde može i koliko može i da je spreman da sasluše bilo koje nove ideje gde bi ta pomoć još mogla da bude upućena.

On je podsetio da je Srbija prošle godine imala čak 3,8 milijardi evra stranih investicija, a ove godine oko dve milijarde, ali da je sada privreda pod velikim pritiskom zbog korona virusa, pa je država intervenisala sa još 60 odsto od minimalnog dohotka za dva meseca.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.