AAA

POLITIKA | 24.07.2020 20:25 > 24.07 20:25

CINS: Posle protesta 43 osude, devet oslobadjajućih presuda

Prekršajni sudovi su u ekspresnim postupcima nakon protesta početkom jula u Beogradu i Novom Sadu doneli ukupno 43 osudjujuće presude, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Oni navode da je skoro polovina ovih presuda doneta na osnovu iskaza policajaca, dok iskaze gradjana sudije nisu smatrale istinitim.
Kako pokazuje analiza CINS-a, za slične slučajeve vredjanja policajaca ili nošenja baklji jedni su kažnjavani minimalnim novčanim kaznama, a drugi zatvorom.

Po kaznama su se istakla dvojica sudija beogradskog Prekršajnog suda koji su od ukupno 12 presuda u koje je CINS imao uvid, u devet izrekli kaznu zatvora.

Prema podacima koje je Prekršajni apelacioni sud dostavio CINS-u, na prvostepene odluke prekršajnih sudova u Beogradu i Novom Sadu do sada je stiglo 13 žalbi.

Više od pola, odnosno sedam, rešeno je tako što je presuda ukinuta, dve žalbe su u toku, a u dva slučaja potvrdjene su osudjujuće presude. Na presude se mogu žaliti i demonstranti i policija.

CINS je analizirao 41 osudjujuću presudu, dok Prekršajni sud u Beogradu nije dostavio CINS-u još dve koje su bile pred Apelacionim sudom.

Prema podacima koje je CINS dobio od prekršajnih sudova, do 15. jula donete su 43 osudjujuće presude i devet oslobadjajućih. U toku je 30 postupaka.

Nešto manje od polovine osudjujućih presuda je doneto na osnovu izjave policajaca jer su sudije odlučile da pre veruju njima nego okrivljenima koji su negirali da su vredjali policajce ili učestovali u neredima, prenosi CINS.

Sud je neke od odbrana okrivljenih ocenio kao neosnovane i smišljene unapred da bi se izbegla kazna, dok su tada iskazi policajaca bili "uverljivi, logični i nepristrasni".

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava smatra da to što je neko službeno lice ne znači da treba da mu se automatski veruje više nego gradjanima. On kaže da treba da se podje od toga da službenici govore istinu, ali da se ne sme olako prelaziti preko pretpostavke nevinosti.

"Teret dokazivanja činjenica od kojih zavisi postojanje prekršaja je na policiji, a u nedostatku dovoljno jasnih dokaza koji bi zadovoljili dokazni standard van razumne sumnje pretpostavka nevinosti mora važiti", objašnjava Ilić za CINS.

Učesnici protesta koji su gonjeni pred Prekršajnim sudovima u Beogradu i Novom Sadu, uglavnom su odgovarali zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru. Tako su, recimo, za vredjanje službenih lica po ovom zakonu predvidjene novčane kazne od 50 do 150 hiljada dinara ili zatvorska kazna do 60 dana.

Zatvorskim kaznama je kažnjavao samo sud u prestonici pa je tako od devet takvih kazni, u koje je CINS imao uvid, sedam izrekao sudija Goran Milutinović, a dve Djuro Pavlica. Oni su presudili u ukupno 12 predmeta, od čega u dva slučaja novčanim kaznama i u jednom oslobadjanjem. Ostalima je odredjen zatvor od 30 do 60 dana.

Medjutim, presude koje je analizirao CINS pokazuju da su okrivljeni za iste stvari dobijali drastično različite kazne.

Proteste početkom jula u Beogradu obeležile su scene nasilja, velike količine suzavaca i brojna hapšenja, a kako je CINS pisao, neke od učesnika policija je tukla iako nisu izazivali nerede.

Okrivljeni su u odbrani govorili i o nasilju policije prilikom hapšenja, ali se to nije uzimalo u obzir, niti su se o tome policajci izjašnjavali.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.