AAA

POLITIKA | 28.07.2020 12:10 > 28.07 12:10

Nemanja Šarović: Anketni odbor da utvrdi broj preminulih i zaraženih

Poslanik Nemanja Šarović podneo je danas zahtev Skupštini Srbije za formiranje Anketnog odbora radi utvrdjivanja tačnog broja preminulih i zaraženih od korona virusa u Srbiji.

Šarović je zatražio da se, shodno članu 167. Poslovnika o radu Narodne skupštine, odluka o formiranju Anketnog odbora donese po hitnom postupku.
Obrazlažući ovaj predlog, Šarović je za Betu kazao da je veliki broj ljudi izgubio poverenje u Krizni štab Vlade Srbije, u njihove odluke, podatke i smernice koje donose.

"Rezultati testova kasne po osam dana. Apsurdno je govoriti da se dnevno zarazi po 450 ljudi, kada se danima čekaju nalazi testova za 60.000 ljudi", ocenio je Šarović.

On je rekao da nije tačno da se testiraju kontakti obolelih.

"Kontakte niko ne testira, njihovo zdravstveno stanje se ne prati i oni se ne stavljaju u izolaciju", kazao je Šarović.

Prema njegovim rečima ukoliko se želi da borba protiv korona virusa bude uspešna, osnovni uslov jeste da gradjani imaju poverenje u one koji se tom borbom bave i koji su najodgovorniji.

"Medjutim, članovi Kriznog štaba koji su nam na početku epidemije govorili da su struka, a ne politika, sada su došli u situaciju da su samo politika, a ništa struka", ocenio je Šarović.

On je istakao da su članovi Kriznog štaba, zbog pogrešnih procena i ubedjivanja stanovništva da je pobedjen korona virus, ugrozili zdravlje celoj naciji.

"Takvo ponašanje Kriznog štaba navelo je gradjane na opuštanje, što je rezultiralo ogromnim brojem preminulih i zaraženih korona virusom", ocenio je on.

Šarović tvrdi da je Krizni štab "100 odsto političko telo".

"Kada je 15. marta uvedeno vanredno stanje nismo imali preminule i pacijente na respiratorima, i bilo je samo 48 registrovanih slučajeva zaraze. Sada kada imamo po 450 obolelih i desetak preminulih dnevno i 180 na respiratorima, struka kaže da nema potrebe za nikakvih restriktivnim merama što je neobjašnjivo", rekao je Šarović.

Istakao je da struka, nažalost, ne odlučuje o uvodjenju protivepidemijskih mera.

"Kada bi struka odlučivala, ne bi mogao Aleksandra Vučić da najavljuje uvodjenje policijskog časa, a samo dan kasnije, posle protesta gradjana, struka da izjavi kako uvodjenje policijskog časa nije neophodno. Slična situacija je bila i kada je Vučić najavio zatvaranje studentskih domova", objasnio je Šarović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.