AAA

POLITIKA | 02.08.2020 12:00 > 02.08 12:00

Crnogorska partija: Položaj Crnogoraca u Srbiji nezavidan i zabrinjavajući

Crnogorska partija iz Novog Sada ocenila je danas da je položaj Crnogoraca u Srbiji "nezavidan i zabrinjavajući" i upozorila da bi to moglo negativno da se odrazi na predstojećem popisu stanovništva naredne godine.

"U demokratskim društvima od države se očekuje da motiviše svoje gradjane da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti. Na žalost, aktuelni društveno-politički ambijent u Srbiji i odnos njenog političkog establišmenta prema crnogorskim identitetskim karakteristikama, dovodi crnogorsku zajednicu u nezavidan i zabrinjavajući položaj u očekivanju narednog popisa stanovništva", piše u saopštenju.
Oni su podsetili da opština Vrbas i dalje odbija da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu, iako prema rezultatima popisa iz 2011. godine crnogorska zajednica čini 17,5 odsto stanovništva u toj opštini.

Pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji u kojoj živi više od 15 odsto Crnogoraca je Mali Idjoš sa 16,3 odsto, u kojoj je crnogorski, u skladu sa Ustavom i zakonom, u službenoj upotrebi.

Dodali su da je i u opštini Mali Idjoš lokalna vlast u proteklih godinu dana "naglo promenila na gore odnos prema crnogorskoj zajednici pa je tako u 2020. godini ukinula sufinansiranje jedinog crnogorskog kulturno-prosvetnog društva koje je svoje aktivnosti baziralo na radu sa decom školskog uzrasta, u cilju očuvanja i prezentovanja crnogorske kulture".

"Na taj način ugrožen je i opstanak jedinog Crnogorskog kulturnog centra, kao i funkcionisanje jedine Crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji, koji se nalaze u Lovćencu", navodi se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.