AAA

POLITIKA | 08.08.2020 14:55 > 08.08 15:01

Lutovac: Podrška borbi za elementarna prava stiže i iz dijaspore

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da se danas širom sveta u globalnom protestu okupljaju srpski državljani koji žele da pruže podršku gradjanima u Srbiji u borbi za elementarna ljudska prava, za elementarna politička prava, koji se bore za istinu, za to da se institucije vrate gradjanima i da sve što je uzurpirano od strane vlasti bude vraćeno gradjanima.

"Oni su danas solidarni i mi bi trebalo da budemo solidarni sa njima", rekao je Lutovac, a saopštila Demokratska stranka.
On je rekao da se nezadovoljstvo opštim stanjem u zemlji, a posebno odnosom i ponašanjem režima Aleksandra Vučića za vreme pandemije, nakon protesta u Srbiji prelilo i na one koji su se iselili u inostranstvo.

"Svi ti ljudi napustili su Srbiju ne svojom voljom, ne u potrazi za boljom platom, nego su otišli iz Srbije zato što ovde nisu mogli normalno da žive, zato što u Srbiji nisu bili tretirani kao gradjani, nego kao podanici i oni se, znajući kako je u Srbiji, solidarišu sa nama. Solidarnost je ključna reč u borbi za elementarna prava koja nam pripadaju", izjavio je Lutovac.

Dodao je da je dijaspora važan deo srpskog drustva i da šalje istu poruku kao i gradjani koji su protestovali u brojnim gradovima u Srbiji, poruku nezadovoljstva i ogorčenosti stanjem u državi.

"Prvo su se oglasili studenti iz Francuske, a potom i sadašnji i bivši studenti Univerziteta u Kembridžu. Danas će tu poruku preneti i gradjani Srbije u Amsterdamu, Briselu, Beču, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Harstadu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu, Vankuveru i Torontu, organizujući protest 'Demokratija za Srbiju'", piše u saopštenju.

Lutovac je rekao da je svako od njih imao svoje razloge da napusti zemlju.

"Ali je Srbija i dalje njihova otadžbina, zemlja u kojoj i dalje žive njihove porodice i prijatelji i sasvim je opravdana njihova zabrinutost za njihove živote i bezbednost, ali i odlučnost da ne dozvole da lažni izbori, bespravno hapšenje mirnih demonstranata i njihovo zatvaranje bez pravičnog sudjenja, ponašanje Kriznog štaba, obmana i ugrožavanje gradjana tokom pandemije postanu 'nova normalnost' u Srbiji", navodi se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.