AAA

POLITIKA | 10.08.2020 14:30 > 10.08 14:34

Formirana Udružena opozicija Srbije, cilj smena bahatog režima zasnovanog na samovlji jednog čoveka (VIDEO)


Udružena opozicija Srbije (UOS) formirana je danas potpisom na sporazum ogranizacija koje su i do sad saradjivale u okviru Saveza za Srbiju, kao i neformalne organizacije Srpska opozicija, s ciljem da se, kako je rečeno, "smeni nestručni, bahati, korumpirani, od naroda odrodjeni režim zasnovan na samovolji jednog čoveka".

"U borbi za demokratsko društvo borićemo se svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja uključuje i sve oblike gradjanske neposlušnosti", rekao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, predstavljajući ciljeve i članice UO, na konferenciji za novinare tokom koje su se predstavili predstavnici svih članica.

Sporazum su potpisali Gradjanska platforma, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara, Državotvorni pokret Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Stranka Slobode i pravde, Šumadijska regija, Djordje Vukadinivić, a, kako je rečeno, UOS je otvorena i za druge koji dele isti cilj.

"Pokret Dveri nije pristupio UOS, mada ispunjava sve uslove da bude u njoj, ali ćemo saradjati medjusobno", naveo je Veselinović.

On je rekao i da su u UOS oni koji nikad nisu saradjivali sa režimom Aleksandra Vučića, ispoštovali su Sporazum sa narodom i nisu izašli na "lažne izbore".

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas izjavio je da je neophodan širok front jer danas u Srbiji, gde "režim sprovodi moderni fašizam", ni jedna organizacija pojedinačno nije u stanju da mu nanese osbiljniji udrac i zato je SzS prerastao u širu organizaciju.

Kako je naveo, veruje da će se "UOS izboriti za fer i poštene izbore, da ćemo na tim izborima moći da učestvujemo i verujem da ćemo stati iza jednog kandidata na predsedničkim izborima".

"Nisam siguran da će ovaj režim u ovom stanju i na vlasti dočekati datum predsedničkih izbora", rekao je Djilas.

"Nemam nikakve sumnje da ćemo imati zajedničkog kandidata i da ćemo na budućim izborima, kad god se oni dogode, učestvovati zajedno jer samo zajedno možemo imati snage da pobedimo ovaj režim", rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je izjavio da je SZS "učinio mnogo i postavio dobar temelj za ono što nam sledi da se najzad izborimo za prvi korak u promeni Srbije, a to su slobodni i pošteni izbori".

"SZS je podrazumevao neku vrstu federalne strukture, a UOS se može nazvati, uslovno rečeno, konfederalnom strukturom koja omogućava širi manevarski prostor da pridobijemo podršku gradjana. Ovo je pre svega okrenuto gradjanima, ka tome da nezadovoljstvo koje postoji u Srbiji, a većinsko je, artikulišemo na najprihvatljiviji način velikom broju gradjana od desnice do levice", rekao je Lutovac.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.