AAA

POLITIKA | 11.09.2020 20:25 > 11.09 20:35

Hodžis: Odustajanjem od vojnih vežbi Srbija pokazala da je spremna da se odupre


Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Ben Hodžis izjavio je da odluka vlasti Srbije da privremeno suspenduju učešće u vojnim vežbama pokazuje izvesnu dozu hrabrosti Beograda.

Hodžis, saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA), rekao je za Glas Amerike da ta odluka pokazuje sposobnost Srbije da bude nezavisna i da sledi sopstveni kurs, kada to želi.

"Tako da bi to trebalo da pošalje pozitivnu poruku Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, da je spremna da se odupre i drugim pritiscima koji otežavaju pronalaženje neke vrste rešenja u odnosima sa Prištinom", kazao je general Hodžis.

Vlada Srbije je u sredu odlučila da prekine sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima u narednih šest meseci radi očuvanja pozicije vojne neutralnosti.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin naveo je tada da je Srbija takvu odluku donela posle "strašnog i nezasluženog" pritiska Evropske unije.

Srbija je trebalo da bude učesnica vojne vežbe "Slovensko bratstvo" u Belorusiji, sa vojskom zemlje domaćina i Rusije. Srbija je učešće otkazala dan pre polaska vojnika za Belorusiju.

Hodžis navodi da je uveren da je Srbija godinama pod "značajnim pritiskom" Rusije.

"Kremlj je uvek otežavao vlastima Srbije kada su srpske snage učestvovale u vežbama sa NATO, zapadnim ili američkim snagama. Zapad, sa druge strane, nikada nije vršio pritiske ili se mešao kada su srpske oružane snage učestvovale u vežbama sa Rusijom i Belorusijom", naveo je.

Hodžis je dodao da je "suvereno pravo svake nacije da preduzima korake za koje smatra da su u njenom najboljem interesu i koji najviše doprinose njenoj bezbednosti i napretku".

Dodao je da "poštuje pravo Srbije da održava vojne vežbe sa kim god to želi".

Prema podacima specijalizovanog portala Balkanska bezbednosna mreža, Srbija je prošle godine održala 17 zajedničkih vojnih vežbi, 13 sa NATO i drugim državama, a sa Rusijom četiri.

Na jednoj od njih, prošlogodišnjoj vežbi "Slovensko bratstvo", ruski raketni sistem S-400 prvi put je prikazan van teritorije Rusije, i to baš u Srbiji.

Hodžis je predložio mogućnost da Srbija pozove Belorusiju na bilateralne vežbe.

"A onda, u budućnosti, da se priključe pripadnici američke, britanske, ili poljske vojske, odnosno pripadnici oružanih snaga zapadnih zemalja. Da se promeni dinamika i Belorusiji pruži prilika da spozna pripadnike oružanih snaga sa Zapada. Oni ne moraju biti ruski vazal, iako nažalost deluje da je to ono što Kremlj želi", rekao je nekadašnji visoki američki zvaničnik.

Srbija se nedavno pridružila zajedničkoj Deklaraciji EU o Belorusiji, donetoj pošto su beloruski demonstranti osporili zvanične rezultate predsedničkih izbora prema kojima je ubedljivo pobedio dugogodišnji šef države Aleksandar Lukašenko.

Evropska unija u deklaraciji osudjuje nasilje Lukašenkovog režima nad demonstrantima, ugrožavanje slobode govora i okupljanja.

Hodžis navodi da se "mnogo toga dobrog može desiti ukoliko Srbija nastavi tim putem i ako Zapad dugoročno ostane posvećen strateškom investiranju u ekonomiju Srbije".

"Veoma je važno da SAD i EU saradjuju sa Srbijom i ostanu posvećeni njenim zapadnim integracijama. Glavni dobitnici će biti mladi ljudi u Srbiji", naveo je Hodžis za Glas Amerike.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.