AAA

POLITIKA | 12.09.2020 12:40 > 12.09 13:23

Vučić: Država i svi njeni gradjani ponosni na svoju vojsku, čuvaćemo vojnu neutralnost


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su država i svi njeni gradjani ponosni na svoju vojsku, za koju je naveo da je "jedna od najvećih institucija" naše države u koju gradjani imaju "ogromno poverenje".

Vučić je rekao, prilikom promocije kadeta završnih godina Vojne akademije i VMA u prvi oficirski čin. u kasarni "General Jovan Mišković" na Banjici, da je ponosan na sistem vojnog školstva koje ostvaruje najbolje rezultate.
"Mi smo u prethodnim godinama pokušali da podignemo ugled vojske, za to ste vi najzaslužniji", kazao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao danas i da će Srbija čuvati vojnu neutralnost, koja "neće biti samo na papiru", kao i da će sa svima čuvati prijateljstva.

On je dodao da Srbija kao relativno mala zemlja mora da se izbori sa svim vrstama pritisaka.

"Nije vaš ili naš posao da radimo za bilo koga drugog sem za našu zemlju... Imaćete pozive, dobronamerne i zlonamerne, koji će vas svrstavati na neku stranu. Za vas postoji jedna strana, jedna otadžbina, a to je Srbija... Saradjivaćemo sa svima, ako je to uopšte moguće u savremenom svetu", rekao je Vučić.

Vučić je objasnio i da postoje zemlje koje u medjunarodnim odnosima smatraju da "ako niste s nama, onda ste protiv nas", a da će Srbija biti spremna da uzvrati "svakome ko se drzne da udari na (nju)".

Predsednik Srbije je naveo da su država i svi gradjani ponosni na VS, u koju imaju "ogromno, najveće poverenje", a napomenuo je da su vojne nauke tek odskora prepoznate i izjednačene sa drugim naučnim disciplinama.

"U prethodnim godinama za ugled VS najzaslužniji su sami vojnici... Vratili smo srednje stručne vojne škole, koje su bile ukinute, a uradjeno je mnogo i po pitanju statusa i standarda vojnika", ukazao je Vučić.

Dodao je da su vojne škole ove godine imale 30 odsto više prijava u odnosu na prosek u tri prethodne godine, što pokazuje da se popularnost odlaska u vojsku vraća medju gradjane Srbije.

"U današnjem svetu nesigurnosti, izazova, nepredvidivosti, Srbija mora da ima jaku vojsku, koja će svom smelošću da štiti gradjane", kazao je Vučić.

On je najmladjim oficirima obećao i jeftine a dobre stanove, dodatno poboljšanje standarda kroz povećanje plata u VS, kao i dodatno ulaganje u opremu i obuku.

Svečanost povodom promocije nove klase oficira Vojske Srbije održana je u prisustvu predsednika Srbije Vučića i ostalih državnih zvaničnika.

Zbog pandemije korona virusa promocija je prvi put posle 14 godina održava u Vojnoj akademiji. Već godinama svečanost je organizovana ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda, ali ovaj put je u krugu Vojne akademije, uz uvažavanje mera epidemiološke zaštite od širenja korona virusa.

U prve oficirske činove promovisana su 152 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, kao i jedan broj budućih oficira iz Bosne i Hercegovine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.