AAA

POLITIKA | 13.09.2020 09:55 > 13.09 10:19

Jeremić: Dogadjaj u Beloj kući je bilo samo slikanje za Trampovu kampanju

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su dokumenti koji su potpisali Beograd i Priština, zbog čega je poslanik švedskog parlamenta predložio predsednika SAD za Nobelovu nagradu za mir, neodrživi, a da je dogadjaj u Beloj kući bio smišljen isključivo kao "Trampovo slikanje u kampanji".

"Nominaciju Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir ne bi trebalo posmatrati van konteksta predstojećih američkih predsedničkih izbora. Njegovi desničarski saveznici iz Evrope pišu pisma Nobelovom komitetu sa jednim jedinim ciljem da ta pisma objave američki mediji", rekao je Jeremić za "Njuzvik", jedan od najuticajnijih američkih i svetskih nedeljnika.

Jeremić, kojeg list navodi kao bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije i predsednika Generalne skupštine UN, istakao je da dva neobavezujuća papira bez zaglavlja, koja su u Beloj kući odvojeno potpisali predstavnici Beograda i Prištine nisu "ni istorijski niti održivi".

"To je kristalno jasno svakome ko se makar površno razume u prilike na Balkanu. Nijednom od postojećih otvorenih pitanja izmedju dve strane nije pristupljeno na ozbiljan način", naveo je Jeremić.

"Trampu je to bilo jedno slikanje za kampanju, a istovremeno i dobar marketinški trenutak za premijera Izraela Benjamina Netanjahua, koji je mogao da objavi da će dve evropske ambasade biti otvorene u Jerusalimu. Kažem trenutak, jer mislim da ni Beograd ni Priština ne planiraju da to zaista i urade", zaključio je Jeremić.

List podseća da su jedino SAD i Gvatemala otvorile svoje ambasade u Jerusalimu, uprkos protivljenju Palestinaca koji, uz široku medjunarodnu podršku, insistiraju na tome da Istočni Jerusalim, zauzet od Izraela u ratu 1967. godine, bude priznat kao njihova prestonica.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.