AAA

POLITIKA | 15.09.2020 14:45 > 15.09 14:45

Crta: Demokratija i evropske vrednosti su u krizi

Srbija stoji u mestu ili nazaduje u ispunjavanju političkih kriterijuma u procesu evropskih integracija u oblasti izbora, medija, borbe protiv korupcije, pravosudja i reforme javne uprave.

To upućuje da su demokratija i evropske vrednosti u krizi zaključak je onlajn-debate "Spore pruge Srbije: Gde smo po političkim kriterijumima za pristupanje EU?", koju je organizovala Crta povodom Medjunarodnog dana demokratije.
Direktorka Crte Vukosava Crnjanski izjavila je da je Srbija podbacila u ispunjavanju političkih kriterijuma jer se izbori kako je ocenila "sprovode u atmosferi nepoverenja i straha, dok sloboda izražavanja i društveni pluralizam iščezavaju".

"Bez demokratskih izbora, slobodnih medija i jakih institucija, demokratija je u krizi. Ipak, i pored ove sumorne slike, mi kao gradjani ne smemo da odustanemo od demokratije", izjavila je Crnjanski.

Član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) i Istraživač Instituta za medjunarodne poslove u Beču, Vedran Džihić, upozorio je da "u celom regionu već dugi niz godina teče proces obesmišljavanja demokratije i evropskih vrednosti".

"Izmedju beznadežnosti i neozbiljnosti se nalazi čitav naš region. Ključno je rešiti dilemu kako vratiti pravo značenje demokratiji i evropskom putu", naglasio je Džihić.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Vladimir Medjak dodao je da u društvu nema debate o EU i da pitanje pristupanja nije tema tokom izbora i nije tema uopšte.

"Kada se i priča o tome, vezano je za pitanje Kosova, tj. 'uslovljavanje Srbije' ", dodao je Medjak.

U saopštenju posle javne debate, Crta je podsetila da su istraživanja pokazala da je kvalitet izbornog procesa u Srbiji sve lošiji zbog izmene ključnih pravila igre neposredno pred početak i u toku izbornog procesa, uz neravnomernu zastupljenost političkih aktera u medijima, intenzivnu funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnih resursa.

"Podaci pokazuju da broj napada i pritisaka na novinare raste, a da učinak pravosudnih organa u postupcima povodom ovih napada nije na zadovoljavajućem nivou", podsetila je Crta.

"Srbija već nekoliko godina pada na lestvici indeksa percepcije korupcije, još nisu sprovedene ustavne promene u oblasti pravosudja, a i sudije i tužioci u svom radu osećaju pritisak nosilaca drugih grana vlasti", navedeno je u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.