AAA

POLITIKA | 15.09.2020 23:00 > 15.09 23:00

Tači o ZSO: Ponovno otvaranje teme je udar na državnost Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas u Prištini da ponovno otvaranje pitanja Zajednice srpskih opština (ZSO) predstavlja udar na državnost Kosova.

"Ponovno otvaranje pitanja o Zajednici u Briselu predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac na državnost Kosova i kršenje suvereniteta, postoji opasnost da se stvori ‘Republika Srpska' na Kosovu", rekao je Tači.
Naveo je da je pokretanje tema kao što su "ZSO, imovina i druge" agenda Srbije i ocenio da je pitanje ZSO rešeno 2013. godine, prenosi KoSSev pisanje lista Zeri.

"Niko nema prava da sedne da razgovara ili pregovara, a kamoli da tvrdi da postiže novi sporazum o Zajednici", kazao je Tači.

Pitanje formiranja Zajednice srpskih opština pokrenuto je 7. septembra u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Uz tu, delegacije predvodjene predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, otvorili su u Briselu i temu uzajamnih finansijskih potraživanja. O te dve teme trebalo bi detaljnije da se razgovara u četvrtak na sastanku ekspertskih timova dve strane.

Ranije danas, Tači je rekao da jedino SAD mogu da dovedu do potpisivanja "sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije".

"Druga nastojanja su uzaludna, ona su gubljenje vremena", kazao je Tači.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.