AAA

POLITIKA | 18.09.2020 10:30 > 18.09 10:36

Smenjivanje načelnika VMA je revanšizam i represija

Resorni odbor za zdravstvo Narodne stranke ocenio je danas da smenjivanje više načelnika sa Vojnomedicinske akademije (VMA), koji su potpisnici peticije "Ujedinjeni protiv kovida", predstavlja čin "brutalnog revanšizma i represije" i da za posledicu ima dodatno urušavanje zdravstvene institucije.

Kako se navodi u saopštenju, vlast se sa potpisnica peticije obračunava "po kratkom postupku" uprkos upozorenjima (predstavnika vlasti) da "Srbija nije plemensko društvo" i obećanja da "neće biti odmazde" prema stručnjacima koji su kroz peticiju upozoravali na katastrofalno stanje u zdravstvu i tražili smenu republičkog Kriznog štaba.
"Više je nego očigledno da ministru odbrane Aleksandru Vulinu i drugima koji se bore za mesto u budućoj Vladi Srbije, zrno vlasti i dodvoravanje (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću znači više nego ugled koji je VMA decenijama gradila kroz školovanje kadrova, akumulaciju znanja, iskustva i sticanje poverenja", ocenili su u saopštenju.

Iz odbora Narodne stranke za zdravstvo su naveli da smena načelnika VMA nije usledila zbog lekarske greške, ogrešenja o lekarsku etiku ili izbegavanja odgovornosti u vreme epidemije virusa korona, već da je smena rezultat nestručnosti vlasti.

"Taj čin predstavlja poruku svakom ko se usudi da izrazi mišljenje koje nije po volji aktuelnom režimu. Nedopustivo je i neprihvatljivo da se ovako nešto dogadja u Srbiji u 21. veku", ocenili su oni.

Kako su naveli, vladajuća stranka i režim koji je "promovisao kupovinu diploma i doktorata" olako smenjuju istinski stručne ljude u čijim je rukama fizičko i mentalno zdravlje gradjana.

Dodali su da ne čudi odlazak velikog broja medicinskih stručnjaka u inostranstvo, gde će "biti poštovan njihov profesionalni i lični integritet".

"Kada se u Srbiji ponovo uspostavi vladavina prava, odgovornost će snositi svi koji su, zloupotrebljavajući vlast, učestvovali u progonu ljudi koji slobodno izražavaju svoje mišljenje", naveli su iz ove stranke.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.